Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Helpt u mee?

Doctor 2 Doctor

Een groot ziekenhuis in Kenia beschikt slechts over een handvol gespecialiseerde kinderartsen. Artsen en verpleegkundigen van VUmc trainen hun Keniaanse collega's. Helpt u hen de zorg voor kinderen in Kenia te verbeteren?

Opleidingsziekenhuis 

Het Moi Teaching and Referral Hospital in het Keniaanse Eldoret is net als VUmc een opleidingsziekenhuis. Maar daar houdt de vergelijking grotendeels op. Het MTRH heeft heel veel patiënten… en een groot gebrek aan gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Zo'n 12 miljoen mensen zijn afhankelijk van dit ziekenhuis. 'Veel kleinere ziekenhuizen hebben nauwelijks voorzieningen om kinderen te opereren', vertelt dr. Kuremu van het MTRH.  

Steun Doctor 2 Doctor met een online donatie.


Samenwerking VUmc, KLM en KLM Health Services 

Samen met KLM, dat onze medewerkers gratis laat vliegen, en KLM Health Services die voor de vaccinaties zorgt en bemiddelt in het vervoeren van medische apparatuur, helpt VUmc de Kenianen om de zorg voor hun kinderen te verbeteren. Onze kinderartsen opereren de Keniaanse kinderen in het bijzijn van hun collega's van het MTRH. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: kinderen beter maken en artsen trainen. Omdat het MTRH een opleidingsziekenhuis is, verspreidt die kennis zich langzaam over Kenia. Ook komen Keniaanse artsen regelmatig naar VUmc om een tijdje met specialisten hier mee te lopen.

Steun Doctor 2 Doctor met een online donatie.

  

Kennis delen 

Onze kinderartsen, verpleegkundigen en medische technici werken een paar weken achter elkaar in het Keniaanse ziekenhuis. Ze opereren, geven college of leggen uit hoe de ingevlogen medische apparatuur werkt. Soms gaat het om eenvoudige tips. Neonatoloog Ruurd van Elburg: 'Vroeg geboren kinderen liggen in het MTRH niet in een couveuse. Deze baby's worden rustiger als je een beschermend rolletje van handdoeken om ze heen legt.'

Steun Doctor 2 Doctor met een online donatie.

 

Ondersteuning welkom 

De relatief jonge staf van het Keniaanse ziekenhuis verricht wonderen, vinden hun Amsterdamse collega's. Ze zijn ongelooflijk toegewijd en beschikken over veel kennis en ervaring. Maar er is een chronisch gebrek aan geld, apparatuur en menskracht. Vooral de voorzieningen voor de allerkleinsten zijn gebrekkig. Zo is er geen geschikte beademingsapparatuur en zijn er maar een paar kinderartsen. 'De ondersteuning van kinderartsen uit Nederland is dan ook zeer welkom', zegt prof. Mengech van het MTRH. 'Er worden nu meer kinderen geopereerd.'   

Blogs 2015 

Begin januari is een team VUmc-ers, waaronder hoofd kinderoncologie-hematologie Gertjan Kaspers en Gerda Croiset, directeur van VUmc School of Medical Sciences, vertrokken naar Eldoret, Kenia. Lees hier hun blog.

Blogs voorgaande jaren 

Twee assistenten van KNO-heelkunde, Johannes Rijken en Thadé Goderie, zijn november 2014 afgereisd naar Kenia om onderwijs te geven aan clinical officers in de KNO-heelkunde. Lees hier hun blog.

In april 2014 zijn dr. Ans van Wijk, kindernefroloog, en dr. Eric van der Horst, kinderuroloog, in het MOI Teaching and Referal Hospital in Eldoret, Kenia. Tijdens hun periode in Kenia hielden zij een blog bij.

Van 2 februari t/m 7 februari 2014  hebben twee collega's het Moi Teaching and Referral Hospital bezocht. Edith Krab (EK) en Judith Stuijt (JS) hielden ons regelmatig op de hoogte van hun ervaringen met de gezondheidszorg in dit ontwikkelingsland. Lees hier hun blog.

Van 16 januari tot 20 januari 2013 bezochten Maartje van Boekel en Judith Stuijt en 7 collega's het Moi Teaching and Referral Hospital in het Keniaanse Eldoret. Zij hielden ons regelmatig op de hoogte van hun ervaringen met de gezondheidszorg in dit ontwikkelingsland. Lees hier hun blog over hun belevenissen .

Steun Doctor 2 Doctor met een online donatie.

 

printen