Neusmaagsonde inbrengen en verzorgen (ZKH) - SDB

Een maagsonde maakt een kunstmatige verbinding met de maag mogelijk, bijvoorbeeld om iemand vocht of voeding toe te dienen. Het inbrengen van een maagsonde mag uitsluitend door een bevoegd persoon worden verricht en in opdracht van een arts. Omdat de sonde achterblijft in het lichaam, is het inbrengen van een neus-maagsonde een voorbehouden handeling volgens de wet BIG. 

De e-learning Neusmaagsonde inbrengen en verzorgen (ZKH) is opgebouwd uit: Inleiding, Inbrengen maagsonde via de neus, Gastrostoma en In situ. Hierin worden de volgende onderwerpen behandeld: relevante anatomie, soorten maagkatheters, materiaalkeuze, indicatie, contra-indicatie, risico’s en complicaties, bepalen lengte, techniek van inbrengen, controleren ligging, hevelen maaginhoud, toedienen vocht en voeding, sondevoeding, verzorging en verwijderen van de neus-maagsonde. De theorie wordt ondersteund door filmfragmenten en afgewisseld met oefenvragen. De e-learning sluit af met een toets.

Doelgroep

Beroepsbeoefenaren die zorgvragers met maagsondes verzorgen en maagsondes via de neus (gaan) inbrengen.

Doorlooptijd

Ca. 2 uur

Kosten

Medewerker VUmc: € 27,50
Geen medewerker VUmc: € 42,50 

Benodigde software

Om de e-learningmodule te kunnen doorlopen maakt u gebruik van een Internetbrowser. Meer informatie hierover kunt u lezen in het bestand "Inloggen bij de digitale leeromgeving van de VUmc Academie.pdf".

Helpdesk

Bij problemen met inschrijven kunt u een e-mail sturen naar: support@vumcacademie.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Anneke van Dijk