1,1 miljoen naar gentherapie voor hart- en vaatziekten

Gepubliceerd op: Mon Mar 18 08:54:00 CET 2019

Reinier boon

Universitair hoofddocent bij Amsterdam UMC Reinier Boon heeft 1,1 miljoen euro ontvangen voor zijn onderzoek naar gentherapie voor hart- en vaatziekten. Dit geld is afkomstig van het CardioReGenix consortium dat in totaal 15 miljoen euro kreeg vanuit het Horizon 2020 programma van de Europese Unie. ‘Het doel is om over vijf jaar de eerste patiëntenstudie met gentherapie voor hart- en vaatziekten op te kunnen zetten’, vertelt Boon. Het consortium richt zich in het onderzoek op speciale genen die hierbij gebruikt kunnen worden.

Het CardioReGenix consortium bestaat uit dertien universiteiten en bedrijven uit zes verschillende landen die met behulp van gentherapie hart- en vaatziekten willen genezen. ‘Het consortium brengt mensen uit twee verschillende hoeken samen’, legt Boon uit. ‘Aan de ene kant werken onderzoekers aan de vraag: Hoe krijgen we een gen het beste in het hart? Terwijl aan de andere kant onderzoekers kijken welke genen hierbij het beste gebruikt kunnen worden.’ Boon focust zich op die laatste vraag en richt zich specifiek op niet-coderende RNA genen.

‘Wij zijn de eerste ter wereld die gentherapie met deze niet-coderende RNA genen gaan uitvoeren. Testen in het lab en met muizen hebben aangetoond dat niet-coderend RNA mogelijk een rol speelt bij hert- en vaatziekten. Met het ontvangen geld willen we beter onderzoeken hoe we deze genen in het hart krijgen en of ze ook daadwerkelijk een rol kunnen spelen bij het herstel van hart- en vaatziekten.’

Bij gentherapie wordt een gen van buitenaf in de cellen van het zieke orgaan gebracht. Het idee is dat dit ingebrachte gen bijdraagt aan regeneratie van het zieke orgaan. Zo kan de ziekte hopelijk hersteld worden. Gentherapie is een nieuwe behandelmogelijkheid die in de toekomst bij verschillende ziekten toegepast kan worden. Het consortium wil binnen 5 jaar testen of gentherapie ook hart- en vaatziekten kan genezen.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het EU Horizon 2020 onderzoek en innovatie programma onder Grant Agreement nr. 825670.

Gepubliceerd op: Mon Mar 18 08:54:00 CET 2019