CT-scan maakt een derde van hartkatheterisaties overbodig

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 11:18:00 CEST 2019

Op de foto is een gecombineerd beeld te zien van water-PET beelden, die de doorbloeding van het hart weergeven, met de CT-hartscan, die de kransslagaderen in beeld brengt. Op de foto is een gecombineerd beeld te zien van water-PET beelden, die de doorbloeding van het hart weergeven, met de CT-hartscan, die de kransslagaderen in beeld brengt.


Ibrahim Danad vergeleek de diagnostiek van verschillende soorten scans bij 208 hartpatiënten die waren doorverwezen voor hartkatheterisatie. Uit het onderzoek blijkt dat een CT-scan van het hart voor een derde van de patiënten een hartkatheterisatie overbodig is. Dit scheelt veel zorgkosten. Danad promoveert op 18 april bij Amsterdam UMC
.

De diagnostische nauwkeurigheid van cardiale scans is nog niet goed onderzocht. Daarom kregen alle 208 proefpersonen een CT-hart-, SPECT- en PET-scan en de resultaten van die scans werden met elkaar vergeleken. Daarna stelden de artsen de doorbloeding van harstspier vast door tijdens de hartkatheterisatie van deze patiënten invasieve metingen te doen van de kransslagaderen. Ook dat is tot nu toe nauwelijks gedaan.

‘Het blijkt dat een CT-hart-scan een zeer gevoelige techniek is voor het uitsluiten van significante vernauwingen van de kransslagaderen en dat 30% van de patiënten uiteindelijk geen hartkatheterisatie nodig heeft’, aldus Danad. ‘Bij het gebruik van de water-PET scan is dit percentage ook circa 30%. Het voordeel van de PET-scan is wel dat er meer terechte verwijzingen zijn voor een hartkatheterisatie als de PET-scan afwijkend is. Voor de CT-scan geldt dat 40% van de patiënten met een afwijkende scan uiteindelijk geen belangrijke vernauwingen van de kransslagaderen blijken te hebben bij de hartkatheterisatie. De SPECT-scan, die de doorbloeding van de hartspier meet, blijkt maar liefst 40% van de patiënten te missen die wél zuurstoftekort hebben van de hartspier. Artsen kunnen dus beter een PET-scan gebruiken, want dit is de meest nauwkeurige techniek om zuurstoftekort van de hartspier te ontdekken.’

Danad zag dat de combinatie van de CT met PET of SPECT geen diagnostische meerwaarde oplevert, en dat dit alleen maar leidt tot meer straling voor de patiënt en tot meer kosten.

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 11:18:00 CEST 2019