Een update van het project VoorZorg-Verder

Gepubliceerd op: Wed Feb 20 09:45:00 CET 2019

VoorZorg-Verder biedt verpleegkundige ondersteuning aan kwetsbare moeders van peuters en kleuters. In oktober 2017 introduceerden we de nieuwe onderzoeker op dit project, Ismahan Azrioual. Ruim  een jaar later spraken we weer met haar: wat is er in het afgelopen jaar gebeurd en waar staat het project nu?

Project voorzorg verder

VoorZorg-Verder

Voor Moeders die tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar na de geboorte van hun kind verpleegkundige ondersteuning via VoorZorg hebben gekregen, is VoorZorg-Verder ontwikkeld. Deze interventie bestaat uit acht huisbezoeken van verpleegkundigen voor moeders van kinderen van 2 tot 6 jaar. Het project VoorZorg-Verder bestaat uit de ontwikkeling van de interventie, een procesevaluatie en een exploratieve evaluatie van de effecten. We werken hierin samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en het Verwey-Jonker instituut. Ook werken we intensief samen met VoorZorg-verpleegkundigen van GGD Amsterdam, GGD Hollands Noorden en Careyn Breda.

De doelgroepen betrekken

Alle acht huisbezoeken zijn inmiddels ontwikkeld. Ismahan heeft interviews gehouden met moeders over hun wensen en behoeften aan ondersteuning na VoorZorg. Ook heeft ze focusgroepsgesprekken gehouden met VoorZorgverpleegkundigen over hun ideeën: wat hebben moeders volgens hen nodig en wat hebben zij als verpleegkundigen nodig om de moeders goed te kunnen ondersteunen?

Op dit moment vinden de analyses van de interviews met de moeders en verpleegkundigen plaats. Mogelijk zullen de huisbezoeken nog aangepast worden aan de hand van de uitkomsten hiervan.

Huisbezoeken

De inhoud van de huisbezoeken is gebaseerd op negen topics, zoals de gezondheid en ontwikkeling van het kind, veiligheid en financiën. De verpleegkundigen ondersteunen de ouders op een interactieve manier met behulp van gezinsondersteunende werkbladen en voorlichtingsmateriaal. Allerlei onderwerpen komen daarin aan bod, bijvoorbeeld gezonde voeding, motorische ontwikkeling, voorbereiding op school en een positief zelfbeeld van de moeder. Ismahan: ‘op aanraden van de verpleegkundigen en eigen inzicht hebben we gekozen voor een andere, meer flexibele aanpak: in plaats van een vaste volgorde in het materiaal, kan de verpleegkundige nu zelf kiezen welk blad ze behandelt bij welk huisbezoek, afhankelijk van waar het gezin op dat moment het meest behoefte aan heeft’.

Evaluatie

Om de eerste effecten van VoorZorg-Verder te exploreren, nemen we op twee momenten een interview af met de moeders en nemen we vragenlijsten af, zoals over zelfvertrouwen in het ouderschap en opvoedvaardigheden. In 2019 zullen we  het onderzoek afronden.


Gepubliceerd op: Wed Feb 20 09:45:00 CET 2019