Geneeskundestudent Amar van Doorn ontvangt Chris Gips Studentenprijs

Gepubliceerd op: Tue May 25 13:56:00 CEST 2021

Ze loopt op dit moment haar coschappen chirurgie in het Spaarne Gasthuis. Ruim een jaar geleden vloog masterstudent Amar van Doorn naar Nieuw-Zeeland voor haar wetenschappelijke stage bij het universiteitsziekenhuis in Christchurch. Voor haar systematic review naar Sars-CoV-2 in ontlasting ontving ze de Chris Gips Studentenprijs 2021.

“Ik kwam ongeveer tegelijk met het coronavirus aan in Nieuw-Zeeland, op het moment dat Nederland net had afgekondigd in lockdown te gaan op 13 maart 2020. Ik ben dus zonder het te weten op de laatst mogelijke dag naar Nieuw-Zeeland gevlogen/gevlucht. Vervolgens werd mij al heel snel door zowel de Faculteit der Geneeskunde VU als Buitenlandse Zaken aangeraden terug te keren. Repatriëringsvluchten begonnen en Nieuw-Zeeland ging op slot. Na fanatieke twijfels besloot ik dat Corona het nog niet van mijn plan gewonnen had."

Wat heb je onderzocht?

“Ik deed onderzoek op de afdeling gastroenterology van het universiteitsziekenhuis in Christchurch, maar binnen drie dagen zat ik ook in lockdown ‘thuis’, zonder onderzoek. Ik ben toen zelf begonnen met al het wetenschappelijke nieuws dat over Covid-19 opdook met betrekking tot het verteringsstelsel te verzamelen. Zo is mijn systematic review over het aantonen van Sars-CoV-2 in ontlasting ontstaan. Wij concludeerden o.a. dat de ontlasting van patiënten met Covid-19 tot wel 33 dagen langer detecteerbare virusdeeltjes bevat dan de luchtwegen.”
“Ik vind het een ontzettende onverwachte eer, een kers op iets wat eerst in het water leek te vallen door de lockdown” “Ik vind het een ontzettende onverwachte eer, een kers op iets wat eerst in het water leek te vallen door de lockdown”

Weet je al welke richting je op wil na het afronden van je master?

“Het “probleem” is dat ik eigenlijk te veel leuk te vind. Ik sluit nog vrijwel niks uit maar ik wil in elk geval een paar jaar Artsen zonder Grenzen zijn. Hoe ik dat aanvlieg probeer ik tijdens mijn coschappen uit te vogelen maar onderzoek blijf ik zeker ook graag doen!”

Heb je tips voor andere (jonge) onderzoekers?

Tja er zijn zoveel tips, uiteenlopend van beste spellingscheckers tot mentale breakdowns couperen, maar mijn grootste advies is wel: Denk creatief en in mogelijkheden tijdens het gehele traject dit is een uniek project waar je 4+ maanden de tijd voor krijgt, wat wil jij nou echt graag onderzoeken en hoe wil jij dat op papier zetten?”

Gepubliceerd op: Tue May 25 13:56:00 CEST 2021