Grip op resistentie tegen chemotherapie

Gepubliceerd op: Mon Feb 04 08:55:00 CET 2019

Leukemie is een veelvoorkomende kankersoort met - voor volwassen patiënten - vaak een slechte prognose. Bij sommigen reageert de tumor op chemotherapie en blijft de ziekte weg, maar bij de meeste patiënten komt de ziekte terug. Waarom? Wat zorgt ervoor dat sommige tumoren op chemotherapie reageren en andere niet?

Josephine Kahn, één van de vier OOA (Onderzoeksschool Oncologie Amsterdam) Diamond promovendi, onderzocht dit tijdens haar promotietraject bij zowel het NKI-AvL als Harvard Medical School in Boston. Ze promoveerde 21 januari op haar zoektocht naar DNA-mutaties die leukemiecellen chemo-resistent maken. Met kennis over die mutaties en de gevolgen daarvan in de cel, ging ze op zoek naar nieuwe doelgerichte therapieën die ingrijpen op die cellulaire processen.

Voorkomen van therapie-gerelateerde kanker

Maar ze had nog een tweede vraag: hoe komt het dat chemotherapie, tot jaren na de behandeling, een nieuwe vorm van bloedkanker kan veroorzaken? Tot haar verrassing ontdekte Josephine Kahn dat mutaties in het gen PPM1D het DNA niet alleen zodanig beschadigen dat ze chemotherapie-resistentie veroorzaken, maar daardoor hoogstwaarschijnlijk ook een vergroot risico geven op het krijgen van therapie-gerelateerde bloedkanker. Ze identificeerde een nieuwe doelgerichte therapie om die gemuteerde cellen selectief te doden. Die zou dus niet alleen kunnen worden gebruikt om chemotherapieresistente leukemie te behandelen, maar wellicht ook om de ontwikkeling van een therapie-gerelateerde kanker te voorkomen.

Beste artikel bij wetenschappelijk tijdschrift Blood

Dit artikel uit haar proefschrift werd in december 2018 gekozen tot een van de 10 beste artikelen van 2018 van het wetenschappelijke tijdschrift Blood.  De redactie van Blood lichtte het artikel uit

Josephine Kahn is de eerste onderzoeker die is gepromoveerd in het door NWO gefinancierde Diamond Program van de OOA. De OOA is de gezamenlijke onderzoekschool van Amsterdam UMC en NKI-AvL. Aan de OOA worden rond de 800 promovendi opgeleid.

Gepubliceerd op: Mon Feb 04 08:55:00 CET 2019