Harmonisatie toetsing biobanken en uitgiftes

Gepubliceerd op: Mon Mar 01 11:36:00 CET 2021

Vanaf 1 maart 2021 zullen de Toetsingscommissie Biobank (TcB) VUmc en de Biobank Toetsingscommissie (BTC) AMC geharmoniseerd gaan werken. Hierdoor wijzigen er zaken met betrekking tot de wijze van indienen van nieuwe aanvragen, de aan te leveren documenten, de toetsing en de bereikbaarheid.

Wijze van indienen
Aanvragen voor de TcB VUmc worden al sinds oktober 2020 ingediend via Research Manager. Vanaf 1 maart 2021 zullen ook alle aanvragen voor de BTC AMC via Research Manager gaan verlopen.

Voor meer informatie over Research Manager: Amsterdam UMC, Locatie VUmc - Research Manager

Documenten
Er zijn nieuwe formats beschikbaar voor zowel aanvragen voor het opzetten van een biobank als uitgifteverzoeken.

Deze formats en een handleiding zijn hier te vinden: Amsterdam UMC, Locatie VUmc - Documenten

Toetsing
De TcB en de BTC zullen afwisselend vergaderen, zodat er iedere week een vergadering is. Zij zullen volgens dezelfde procedure gaan toetsen:

a.       Opzetten biobank: Alle nieuwe verzoeken tot opzetten van een biobank zullen worden geagendeerd voor een vergadering van een van beide commissies op basis van binnenkomst, ongeacht op welke locatie (AMC of VUmc) het materiaal wordt opgeslagen.

b.       Uitgiftes met risico: Wanneer uit de aanvraag blijkt dat er sprake is van een uitgifte met risico zal deze worden geagendeerd voor een vergadering van een van beide commissies. Dit betreft uitgiftes van of met 1. foetaal of embryonaal weefsel, geslachtscellen of stamcellen 2. cellijnen 3. DNA-sequencing en/of –analyse 4. commerciële partijen 5. partijen binnen of buiten de EU of 6. bijzondere privacyrisico’s.

c.       Uitgiftes zonder risico: Wanneer uit de aanvraag blijkt dat er geen sprake is van een uitgifte met risico zal de aanvraag worden afgehandeld door een van de secretarissen, eventueel in samenspraak met de voorzitter.

Bereikbaarheid
Vanaf 1 maart zijn zowel de TcB als de BTC bereikbaar via biobanktoetsing@amsterdamumc.nl. Geef in uw e-mail duidelijk aan of uw vraag bestemd is voor de TcB VUmc of de BTC AMC en waar mogelijk een biobank-nummer.

Gepubliceerd op: Mon Mar 01 11:36:00 CET 2021