Is het echt zo slaapverwekkend op de uitslaapkamer?

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 13:04:00 CEST 2019

Waarschijnlijk ken je de afdeling PACU onder de naam ‘uitslaapkamer’. Hier worden patiënten voor en na een operatie extra bewaakt (maximaal 24 uur) voordat ze terug gaan naar de verpleegafdeling, de Medium Care of de Intensive Care. Is het echt zo slaapverwekkend op de uitslaapkamer? We zochten het uit en gingen langs bij PACU-verpleegkundigen Suzanne Theunissen en Emma van Dijk.

Als mensen in onze omgeving vragen wat voor werk wij doen is vaak de eerste reactie die we krijgen: “Dat is lekker werken, iedereen slaapt!” of “Lekker rustig, slaap je zelf ook uit?” Bij andere afdelingen binnen het ziekenhuis heeft de PACU zelfs een beetje een duf imago. Soms denken collega’s dat het heel protocollair werk is en dat al het werk wat je doet al vast staat. Het lijkt ook wel een beetje saai, want wat doe je nou eigenlijk de hele dag met al die slapende patiënten? Hoogste tijd om dat fabeltje de wereld uit te helpen.

Hollen of stilstaan

Bijna elke patiënt die geopereerd wordt, komt daarna op de PACU terecht. De eerste uren na de operatie is er extra bewaking nodig, omdat een operatie natuurlijk niet zonder risico is. Elke patiënt, of deze nou 0 of 100 jaar is, krijgt bij ons monitorbewaking. Ook patiënten die bijvoorbeeld een centrale lijn krijgen (een infuus aangesloten op een groot bloedvat in de hals of onder het sleutelbeen) en patiënten met pijn zie je op de PACU. Het is de taak van ons als PACU-verpleegkundigen om de patiënten te ondersteunen. Dit doen we met verschillende handelingen, zoals het toedienen van pijnmedicatie, het op peil houden van de bloeddruk met medicatie, en soms zelfs beademen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstaan. En als ze wel ontstaan, is het natuurlijk onze taak om gelijk in actie te komen!

Kortom, een baan als PACU-verpleegkundige is soms rustig, maar vaker uitdagend, met veel diversiteit. Vooral in de middag en aan het begin van de avond is het bij ons spitsuur. Dan komen alle patiënten van de OK. Omdat wij als PACU-verpleegkundigen te maken hebben met laag en hoog complexe zorg in alle leeftijdscategorieën, moesten we naast onze verpleegkundige opleiding een specialisatie volgen die 15 maanden duurt.

Verschillende kleuren mutsjes

De patiënten die op de PACU liggen herinneren zich meestal niet veel van hun verblijf op deze afdeling. Dit komt door alle medicatie die zij tijdens een operatie krijgen. Een van de weinige dingen die zij onthouden is dat al het personeel in het blauw rondloopt. Want iedereen draagt hetzelfde uniform; of je nou medewerker logistiek, secretaresse, operatieassistent, anesthesiemedewerker, arts of verpleegkundige bent. Iedereen ‘lijkt hetzelfde’, op de verschillende kleuren mutsjes na. De vraag die patiënten vaak stellen is dan ook of de kleur muts iets zegt over de functie van iemand. Nee, je mag zelf bepalen welke muts en kleur het leukst bij je staat! Ook de ijsjes die patiënten krijgen na een operatie, die helpen bij pijn en misselijkheid, worden doorgaans niet snel vergeten.

Word jij onze nieuwe collega op de PACU? Bekijk dan hier onze vacatures!

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 13:04:00 CEST 2019