Je gaat over mijn grens

Gepubliceerd op: Thu Feb 06 11:02:00 CET 2020

Column Christa Boer, directeur Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit


In de wetenschappelijke en klinische wereld waarin ik rondloop zijn mijn eigen grenzen al vaak overschreden. Zo kwam ik eens binnenlopen bij een vergadering met klinische collega’s waarbij iemand die mij niet kende vroeg of ik de koffie kwam brengen. Of het moment dat ik voor de eerste keer een promotie mocht voorzitten en een hoogleraar mij aanzag voor pedel in plaats van rector. En die keer tijdens een panelgesprek dat alle mannelijke collega’s op het podium professor werden genoemd en ik bij mijn roepnaam werd aangesproken.

Het zijn vaak subtiele zaken die je even van je á propos brengen, die een gevoel van protest oproepen. Wanneer iemand over jouw grens stapt en je in een ongemakkelijke situatie brengt, is het vaak lastig om adequaat te reageren. Soms is dat omdat iemand onbedoelde veronderstellingen maakt die niet kloppen, of als diegene eigenlijk gewoon een slechte grap maakt. Maar het kan ook vilein zijn. Het gaat over respect, integriteit, je eigen grenzen bepalen. Zelf worstel ik er ook mee. Wat zeg of doe je nou in zo’n situatie? Wijzen naar degene die de grens overgaat, ligt het meest voor de hand bij dit soort gedrag. Maar wat doe jij zelf om je grenzen duidelijk te maken?

Dit IO magazine gaat over grenzen overgaan en grenzen bewaken in onderwijs en zorg. Wat is grensoverschrijdend gedrag? Waar komt het allemaal voor? Welke impact heeft het op ons als mens? De artikelen geven inzicht in de maatregelen die worden genomen om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en om jonge mensen te empoweren tegen grensoverschrijdend gedrag.

Voor mij blijkt humor goed te werken. Waar ik vroeger niets durfde te zeggen van gedrag waarvan ik uit balans raakte, los ik het tegenwoordig op met humor. Maar na het lezen van de artikelen in dit magazine, weet ik ook dat humor ver ligt van het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. Om die reden zet ik me op dit moment in om studenten die bij ons een opleiding volgen, te leren hoe zij kunnen opkomen voor zichzelf. Dit wordt bemoeilijkt door de machtsverhoudingen die nog steeds zichtbaar zijn in de zorg en de afhankelijkheidsrelatie die bestaat tussen studenten en opleiders. Maar ik ben ervan overtuigd dat praten over dit gedrag een eerste stap is in het vinden van oplossingen.

Lees alles over grensoverschrijdend gedrag in het magazine IO, voor opleiders in de zorg.

Gepubliceerd op: Thu Feb 06 11:02:00 CET 2020