M@ZL app. Ontwikkeling en evaluatie van een verzuimapp voor jongeren

Gepubliceerd op: Mon Nov 16 15:04:00 CET 2020

M@ZL (Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling, spreek uit: mazzel) is een integrale aanpak van ziekteverzuim bij scholieren in het voortgezet onderwijs en het MBO. GGD Flevoland en Amsterdam UMC ontwikkelden een app voor jongeren, ter ondersteuning van M@ZL. Dit deden we samen met jongeren op middelbare scholen in Flevoland en met professionals van de GGD, JGZ, scholen, gemeenten en jeugdhulp in drie regio’s.

Dit project leverde ook een promofilmpje op, een handleiding voor gebruik, een factsheet over doorontwikkeling van de app en een onderzoeksrapport.

Waarom?

Ziekteverzuim is onder jongeren een groot probleem. Wanneer dit verzuim niet goed wordt begeleid, is er een groot risico op psychosociale gevolgen, leefstijl- en motivatieproblemen en vroegtijdig schoolverlaten. De M@ZL aanpak is bewezen effectief en helpt ziekteverzuim te verminderen.  De M@ZL app dient als middel om de terugkeer naar school te bevorderen en leerlingen beter om te laten gaan met hun ziekteverzuim.

Hoe pakten we het aan?

We onderzochten de toegevoegde waarde van een verzuimapp in drie fases.

Fase 1: We verkenden behoeften bij verzuim onder leerlingen en professionals. Ze zagen allemaal de meerwaarde van een app, vooral om laagdrempeliger en beter contact te hebben tussen leerling, school en JGZ.

Fase 2: We lieten een app bouwen, met input van jongeren en JGZ-professionals in verschillende stadia van de app. In september 2019 ging de M@ZL app live als webapplicatie.

Fase 3: We voerden een pilot en evaluatie uit in drie regio’s: Flevoland, Amsterdam en West-Brabant.

Pilot en evaluatie

Nadat de M@ZL app klaar was, wilden we deze laten testen en evalueren. Leerlingen die in de periode september 2019 – maart 2020 bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige een verzuimconsult hadden, konden met de M@ZL app gaan werken. Er kwam een promotievideo. Hoge werkdruk, veel onrust in de organisaties en weinig tijd tijdens het consult, maakten echter dat de JGZ professionals nauwelijks leerlingen konden werven. Daarom moesten we het over een andere boeg gooien.

Indruk en ervaringen

Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en jongeren op het voortgezet onderwijs zijn aan de hand van focusgroepen en interviews gevraagd naar hun indruk van de app en hun ervaringen met gebruik. Zowel jongeren als JGZ-professionals zijn positief over de M@ZL app. De basis van de huidige M@ZL app is goed en biedt mogelijkheden voor doorontwikkeling. Jongeren én JGZ professionals denken dat de app breder ingezet kan worden dan voor alleen verzuim, ook voor gewone schoolzaken en leefstijl. Ook voor kinderen vanaf 10 jaar of jongeren op het mbo zou die geschikt gemaakt kunnen worden. De jongeren die meededen aan het onderzoek gaven veel adviezen en tips over hoe de app verder door te ontwikkelen.

Jeugdartsen lijken meer drempels te zien voor henzelf en de jongeren om met de M@ZL app te werken. Een enkeling twijfelt over de meerwaarde van de app voor jongeren met complexe(re) problematiek.

Hoe nu verder?

De app was actief tijdens de onderzoeksperiode. Het projectteam gaat nu na of de M@ZL app bruikbaar is voor doorontwikkeling en wie dat kan gaan doen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de M@ZL app of het onderzoek ernaar? Neemt contact op met Mariëtte Hoogsteder (m.hoogsteder@amsterdamumc.nl) of Gijs Roelofsen (g.roelofsen@ggdflevoland.nl)

Gepubliceerd op: Mon Nov 16 15:04:00 CET 2020