Samenwerking verlaagt wachttijden voor bepaalde operaties transgender personen

Gepubliceerd op: Mon Feb 17 11:06:00 CET 2020

Het Kennis- en Zorg Centrum voor Genderdysforie (de ‘genderpoli’) van  Amsterdam UMC  heeft half januari een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Gender Clinic. De samenwerking is gericht op het uitvoeren van laag complexe operaties bij transgender personen waarvoor nu lange wachttijden zijn.

De ingrepen die in Gender Clinic zullen worden uitgevoerd zijn borstamputaties, borstvergrotingen en eventuele correcties aan borst en geslachtsdelen volgend op eerdere operaties.  Daarmee komt tijd vrij op de OK’s in Amsterdam UMC voor de meer complexe eerste operaties aan de geslachtsdelen.

Verkorting wachttijden

De samenwerking is  een positieve ontwikkeling in de zorg voor transgender personen. De vraag naar deze vorm van zorg neemt al jaren toe. Het zorgaanbod blijft daarbij achter met als gevolg lange wachtlijsten. In opdracht van het ministerie van VWS en de kwartiermaker transgenderzorg helpt  Amsterdam UMC mee aan de vorming van netwerken met andere zorgprofessionals om de zorg voor transgender personen over ons land te spreiden. Om de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden. De samenwerking tussen Amsterdam UMC en Gender Clinic helpt daaraan mee en zorgt tevens dat de wachttijden korter worden.

Actieve verwijzing

Patiënten binnen het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie, Amsterdam UMC worden actief verwezen naar Gender Clinic en daar geopereerd.  Gender Clinic richt zich op borst chirurgische ingrepen (mastectomie en borstvergroting) en (genitale) correcties na eerdere ingrepen bij transgenderpersonen. Gender Clinic heeft eigen contracten met alle zorgverzekeraars.

In eerste instantie zal Gender Clinic zich voornamelijk richten op personen die reeds op de wachtlijst staan voor een mastectomie operatie binnen het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie. Personen zullen dan op volgorde van wachttijd worden benaderd en verwezen.

Ook personen die zorg ontvangen binnen het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie maar nog niet op de wachtlijst staan voor een mastectomie kunnen, als zij een indicatie hebben voor deze operatie vanuit het multidisciplinaire team, bij Gender Clinic terecht. Personen kunnen deze wensen bespreken met hun psycholoog binnen het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie. Meer informatie over Gender Clinic vindt u eveneens op www.genderclinic.nl

Gepubliceerd op: Mon Feb 17 11:06:00 CET 2020