Sta-onderbrekingen en actief zitten leiden niet tot betere suikerstofwisseling

Gepubliceerd op: Tue Jan 22 09:49:00 CET 2019

Vaarwel stabureau?

Voor dit onderzoek kwamen 20 jonge mannen tussen de 18 en 22 jaar drie keer een dag naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Eén dag brachten zij volledig zittend door, één dag zaten ze in een actieve houding op een gymnastiek bal en één dag moesten de deelnemers na elk uur zitten 10 minuten staan. De deelnemers aten voorafgaand aan en op de testdagen een standaard maaltijd. Bij de deelnemers werd elk uur bloed afgenomen om de effecten op de suikerstofwisseling te meten. Daarnaast droegen ze een hartslagmeter en werd hun spieractiviteit gemeten.

Optimale gezondheid


De hartslag en de spieractiviteit van de jongeren bleken tijdens de sta-periodes iets hoger dan tijdens het stilzitten. Echter, voor hun suikerstofwisseling maakte het opstaan of actief zitten niet uit. Altenburg en Chin A Paw toonden in eerder onderzoek aan dat zitten elk uur onderbreken met matig intensieve lichaamsbeweging, zoals bijvoorbeeld fietsen, wel een positief effect heeft op de suikerstofwisseling. Altenburg: “Voor een optimale gezondheid adviseren we  dan ook regelmatige beweegactiviteiten op tenminste een matige intensiteit.”

Deze studie maakt onderdeel uit van het grootschalige project ‘Hoe ziek word je van zitten?’ dat gefinancierd is met een TOP-subsidie van ZonMw. In dit project onderzoeken Altenburg en Chin A Paw de optimale afwisseling van zitten en beweging voor de gezondheid van kinderen en jongeren.

Gepubliceerd op: Tue Jan 22 09:49:00 CET 2019