Twee MS-onderzoekers ontvangen een Vidi

Gepubliceerd op: Fri May 24 10:00:00 CEST 2019

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat maar liefst twee MS-onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en Vidi-beurs  ontvangen van 800.000 euro, Linda Douw en Gijs Kooij.

Natuurlijk wapen tegen chronische ontstekingen

Gijs Kooij bestudeert ontstekingen in de hersenen bij mensen met MS. Chronische ontstekingen ontstaan doordat het natuurlijke proces dat ontstekingen in toom houdt (resolutie) niet optimaal functioneert. Hij wil uitvinden hoe dit komt om zo op een ‘lichaamseigen’ manier chronische ontstekingsziekten zoals multiple sclerosis aan te pakken.

De hersenlagen van ons denken

Linda Douw bestudeert het brein als een netwerk dat bestaat uit lagen, zoals het verkeersnetwerk bestaat uit zowel wegen als de auto’s daarop. In dit project wordt onderzocht of een nieuwe hersenlaaganalyse helpt bij het begrijpen en voorspellen van veelvoorkomende problemen met het denken bij herseninfarcten, multiple sclerose en hersentumoren.

Vidi

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit jaar in totaal 85 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Gepubliceerd op: Fri May 24 10:00:00 CEST 2019