Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

"Wie de methodologie beheerst is in staat om onderzoek op waarde te wegen."

"VUmc heeft uitgesproken wetenschappelijke ambities; we willen excellent wetenschappelijk onderzoek doen om zo bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorg. De basis-hygiëne voor goed wetenschappelijk onderzoek is de keuze en toepassing van de best passende methodologie en analyse van onderzoeksgegevens. Wat zijn oorzaken van (on)gezondheid, hoe stel je de juiste diagnose, wat is de prognose, hoe kies je de juiste behandeling, en wat zijn de effecten van preventie, behandeling of revalidatie? Het goed meten en analyseren van patiëntgegevens voor al die vragen van cruciaal belang. De afdeling Epidemiologie en Biostatistiek heeft de methodologische en biostatistische expertise in huis om (aanstaande) artsen en onderzoekers binnen het VUmc te trainen in en te helpen bij het oplossen van methodologische vraagstukken. Of het nu gaat om een relatief eenvoudige vraagstelling of een complexe studie, in beide gevallen kunnen medewerkers bij ons aankloppen."

Samenwerken houdt ons scherp
"Wij werken samen met onderzoekers uit alle vijf de onderzoeksinstituten van het VUmc, en dat houdt ons scherp. We zoeken nadrukkelijk de interactie met die onderzoeksgroepen om gezamenlijk het onderzoek van VUmc naar een hoger niveau te tillen. We doen veel onderzoek met EMGO+, de Neuroscience Campus Amsterdam, CCA/V-ICI, Icar-VU en Move. Parallel aan dit toegepast onderzoek lopen binnen de afdeling zelf ook onderzoekslijnen om de onderzoeksmethoden en -technieken verder te verbeteren."    

Zelf leren door anderen te leren
" Naast de focus op onderzoeksprojecten willen we onze inhoudelijke kennis graag uitdragen en anderen daarin scholen. Wie de methodologie beheerst is immers in staat om onderzoek op waarde te wegen en te vertalen naar de praktijk. We zijn actief binnen de opleiding tot arts, maar participeren ook in een aantal masteropleidingen en verzorgen de postinitiële opleiding tot epidemioloog (EpidM)."

Missie
De afdeling epidemiologie en biostatistiek wil:

-         excellent wetenschappelijke studies initiëren, ondersteunen en uitvoeren binnen en ten behoeve van de zwaartepunten van VUmc;

-         (aankomende) artsen en onderzoekers (helpen) opleiden op het gebied van epidemiologie en biostatistiek.