Borstvoeding

Als uw kind op onze afdeling ligt, is het mogelijk om borstvoeding te geven.
Borstvoeding heeft veel voordelen voor prematuur geboren baby’s en pasgeborenen die ziek geworden zijn. Daarom wordt borstvoeding geven gestimuleerd door de afdeling IC Neonatologie.

Voor de volledige informatie hierover en over het afkolven en bewaren van moedermelk verwijzen we u naar de folder Borstvoeding en kolven op de IC Neonatologie.

Huid op huid contact
Zodra het mogelijk is kunt u buidelen met uw baby. Bij buidelen wordt de baby bloot op uw blote huid gelegd en lekker warm toegedekt. Voor ouders en baby is dit een moment van pure ontspanning. Buidelen is voor vaders en moeders. Het lichaam van de moeder reageert op buidelen door meer melk te maken. Soms lekken de borsten een beetje moedermelk tijdens buidelen. Dat komt door de hormonen die vrijkomen in haar lichaam. Als de baby wat groter is kunt u hem met zijn mondje bij de tepel neerleggen. Hij zal dan gaan snuffelen, likken en misschien wat borstvoeding proeven. Als de baby groot en sterk genoeg is kan hij worden aangelegd.
Ook voor vaders is buidelen erg belangrijk. Vaders maken ook hormonen tijdens het buidelen. Zij komen door buidelen goed in hun vaderrol. 

Borstvoeding geven
Baby’s die sterk genoeg en stabiel zijn, kunnen direct aan de borst drinken. De kinderarts beslist of uw baby zelf mag drinken. U spreekt met de verpleegkundige die voor uw baby zorgt, af wanneer u de baby komt voeden. De verpleegkundige of lactatiekundige helpt daarbij. De meeste baby’s die op de IC neonatologie zijn opgenomen, hebben tijd nodig om te leren drinken aan de borst. Als het mogelijk is, kom dan zo vaak mogelijk voeden.
 
Bijvoeding
Als uw baby nog geen hele voedingen aan de borst drinkt, wordt hij bijgevoed. Afgekolfde moedermelk heeft de voorkeur. Als er geen afgekolfde moedermelk is, krijgt de baby kunstvoeding. Baby’s die meer kans hebben op koemelkeiwitallergie krijgen hypoallergene voeding. Deze baby’s hebben een ouder, broertje of zusje met koemelkeiwitallergie.
De manier van bijvoeden kan verschillen per baby. Er wordt gekozen voor voeden met een borstvoedingshulpset, cupje, vingervoeden of een flesje, afhankelijk van wat het best past voor uw baby. Vaak is de baby degene die beslist hoe er bijgevoed wordt.
 
Prematuren stappenplan
We hebben het prematuren stappenplan  ingevoerd.
In het prematuren stappenplan wordt beschreven welke stadia de baby doorloopt voordat hij volledig aan de borst wordt gevoed. De eerste stappen gaan over buidelen en afkolven en bij de laatste stap zijn moeder en baby dag en nacht bij elkaar en gaat de baby zo vaak hij wil aan de borst.

Aanleggen
Veel baby’s die op de neonatologie afdeling liggen kunnen niet meteen goed aan de borst drinken. Als de tijd gekomen is dat uw baby voor het eerst aan de borst gaat, moet hij leren drinken. De eerste borstvoedingen kunt u het beste zien als oefenmomenten. De verpleegkundige zal u leren hoe u kunt zien dat de baby goed is aangelegd en goed drinkt. De baby wordt voor en na de voeding gewogen om te kijken hoeveel hij gedronken heeft.
 
Unicef BFHI certificaat
Samen met de afdeling verloskunde heeft de afdeling IC neonatologie het Baby Friendly Hospital Initiative certificaat gekregen. Het BFHI certificaat is door de WHO [Wereld Gezondheids Organisatie] in het leven geroepen om de zorg rond borstvoeding in ziekenhuizen en kraamcentra te verbeteren. Gecertificeerde instellingen voldoen aan een aantal vuistregels zoals goede voorlichting, bijgeschoold personeel e.d. 
 
Lactatiekundige
Lactatiekundige neonatologie: 020-4443020
Lactatiekundige Verloskunde : 0204442180
Monique Roël aanwezig op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur
Anne KLaasebos aanwezig op maandag, woensdag en vrijdag 8.00 uur tot 13.00 uur
Ingrid Hollerman aanwezig op dinsdag en donderdag van 8.00 tot 13.00 uur.
Anne en Ingrid werken op de afdeling verloskunde, komen ook langs op de neonatologie indien Monique niet aanwezig is.


Support
Ondanks dat het veel tijd en inspanning kost om voor uw baby die op onze afdeling is opgenomen te kolven geeft dit voldoening. Het is fantastisch als uw baby kan profiteren van de voordelen van uw moedermelk.
Steun van uw omgeving tijdens de kolf/voedingsperiode is onontbeerlijk.
Accepteer hulp van uw partner, familie of vrienden zodat u rust kunt nemen.
Bij borstvoeding is de kans van slagen groter als de partner de moeder ondersteunt en aanmoedigt. Partners hebben grote invloed of de borstvoeding zal slagen.
 
Meer informatie op internet
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
www.lalecheleague.nl
www.borstvoeding.com
www.borstvoedingsforum.nl
www.nvlborstvoeding.nl