Donormelk op de IC Neonatologie

Het is wetenschappelijk bewezen dat moedermelk van de eigen moeder beter is dan kunstvoeding, welke gemaakt is van koemelk. Dit geldt in het bijzonder wanneer een baby te vroeg geboren is. Direct na de geboorte is het al van belang of uw baby moedermelk of kunstvoeding krijgt. Te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen hebben op korte termijn minder infecties. Ook hebben ze een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm, een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10% van de kinderen met kunstvoeding krijgt. Ook op de lange termijn biedt moedermelk voordelen boven kunstvoeding zoals een gezonder gewicht, een lagere bloeddruk, een hoger IQ en minder allergiën.

Voor moeders van te vroeg geboren baby's is het niet altijd mogelijk om (voldoende) moedermelk te geven. Regelmatig is de moeder nog te ziek of krijgt ze medicijnen waardoor de moedermelk onvoldoende geproduceerd wordt. Daarnaast hebben de meeste moeders tijdens de opname van hun kind stress omdat hun kind ziek is. Daarom is het extra moeilijk om melk af te kolven en om dit voor langere tijd vol te houden.

In mei 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank opgericht. Deze moedermelkbank krijgt melk van donormoeders. Donormoeders hebben zelf ook een baby en hebben melk over. Hierdoor kunnen ook kinderen waarvoor er niet genoeg of geen eigen moedermelk is profiteren van de voordelen van moedermelk. We noemen deze melk donormelk. Omdat het mogelijk is om bepaalde ziekten via moedermelk over te dragen moet de moedermelkbank aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Dit is vergelijkbaar met de eisen aan een bloedbank. Dit wordt gedaan door Sanquin bloedbank. De moedermelkbank pasteuriseert de melk. Voor en na pasteurisatie wordt de melk gecontroleerd op bacteriën. Daarna wordt de melk ingevroren totdat deze aan te vroeg geboren baby's gegeven kan worden.

Op de afdeling Neonatologie streven wij er naar uitsluitend voeding met moedermelk te geven. Donormelk zal alleen gegeven worden wanneer er niet voldoende eigen moedermelk beschikbaar is en met toestemming van de ouders / verzorgers. Het zal gegeven worden tot 33 weken zwangerschapsduur. Eigen moedermelk heeft altijd de voorkeur.  

moedermelkbank

A. Schoonderwoerd www.moedermelkbank.nl

printen