Richtlijnen voor handhygiëne

Wereldwijd zijn richtlijnen voor toepassen van handhygiëne gebaseerd op de richtlijn voor handhygiëne in de gezondheidszorg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De techniek van handhygiëne

Handen desinfecteren:

  • Met de pols één keer op de dispenser drukken
  • Stap 1: Wrijf de handen over elkaar.  Vergeet hierbij niet de rug de van de duim.
  • Stap 2: Wrijf goed tussen de vingers.
  • Stap 3: Wrijf ook aan de andere kant van de hand tussen de vingers
  • Stap 4: Maak twee vuisten in elkaar
  • Stap 5: Wrijf de individuele vingers met de gehele hand in
  • Stap 6: Maak ook de nagels schoon door de vingertoppen in de handpalm te wrijven.   

Handen wassen :

  • Kraan openen (zo mogelijk met elleboog, pols of handsfree)
  • Handen/polsen nat maken, zeep uit automaat aanbrengen
  • 10 sec. wassen door bovengenoemde stappen (frictiebewegingen) uit te voeren
  • Let op de polsen, de duim, het gebied tussen de vingers en de handrug
  • Met ruim water afspoelen
  • Handen afdrogen met een papieren handdoekje
  • Kraan met elleboog/pols of met papieren handdoekje sluiten
  • Afvalemmer m.b.v. voetpedaal openen
  • Handdoekje wegwerpen.

Stap 1

 

Stap 2

 

Stap 3

 

Stap 4

 

Stap 5

 

Stap 6

 

Stap 7: Wrijf als laatste de polsen in. Bij desinfectie: wrijf tot de handen droog zijn.

printen