Ontwikkelingsgerichte zorg

De individuele, op ontwikkeling van het kind gerichte zorg is een wijze van zorgverlening gericht op comfort, stabiliteit, het verminderen van stress voor de pasgeborene en het stimuleren van de relatie met zijn ouders.
 
Het doel van ontwikkelingsgerichte zorg is het verminderen van stress bij het kind, het handhaven en bevorderen van zelfregulerend gedrag, het bevorderen van de ontwikkeling van het kind en het bevorderen van de relatie tussen het kind en zijn ouders.
Voor het bereiken van deze doelstellingen wordt zowel gelet op de omgevingsfactoren en  op de lichaamstaal van het kind.

ontwikkelingsgerichte zorg

Omgevingsinvloeden
Omgevingsinvloeden zijn licht en geluid. Geluid op een NICU (neonatale intensive care unit) wordt gedempt door een doek/cover over de couveuse te leggen. Geluidsoverlast door bijvoorbeeld luid spreken, hard openen en sluiten van couveuse deurtjes, plaatsen van materiaal op een couveuse, tegen een couveuse aanleunen of steunen, dienen om die reden dan ook voorkomen te worden.
 
Zonder bescherming worden pasgeborenen op de NICU 24 uur per dag blootgesteld aan intensief, fel licht. Om die reden worden maatregelen genomen om eventuele beschadiging ten gevolge van langdurige lichtintensiteit te voorkomen. Zo wordt de couveuse afgeschermd met behulp van een doek/cover. Op die manier wordt vermeden dat licht direkt in de ogen of in de couveuse schijnt.
Tijdens handelingen of bij fototherapie wordt het gezicht beschermd door een 'zonnebril' over de oogjes te leggen.
 
Snuggle
Een op tijd geboren baby neemt als vanzelf een houding aan waarbij de armen en benen gebogen zijn en langs het lichaam gehouden worden.
Te vroeg geboren baby’s kunnen dit niet omdat zij door hun lage spiertonus niet voldoende kracht hebben om tegen de zwaartekracht in te werken. Toch hebben zij ook behoefte aan begrenzing en worden hierbij geholpen door een “Snuggle Up” of kortweg “Snuggle”.
In de “Snuggle Up” ligt de baby namelijk in een wat gebogen houding en worden armen en benen ondersteund, dit kan zowel in buik,-rug,- en zijligging worden toegepast.
Het is belangrijk dat de baby in staat blijft om één of beide handen naar de mond te brengen en eventueel iets vast kan houden. Daarnaast vinden baby’s het fijn om toegedekt te worden met een dekentje en worden ze nog extra ondersteund door een bendy en een froggy.

printen