Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Grote donatie voor onderzoek naar leukemie in VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA)

22 maart 2017

De onderzoeksgroep van dr. Jacqueline Cloos bij VUmc CCA heeft een subsidie van € 50.000 gekregen van de stichting Leukemie voor het verbeteren van de chemotherapie bij de ziekte Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Dit is een levensbedreigende vorm van acute bloedkanker die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt.

2017-03-22-donatieberichtDe behandeling van ALL is de afgelopen jaren steeds effectiever geworden door de ontwikkeling van betere chemotherapie. Toch komt bij ongeveer 15% van de patiënten de ziekte terug, doordat de tumorcellen resistent zijn geworden tegen de medicijnen.  De onderzoeksgroep van Jacqueline Cloos bestudeert in het VUmc CCA het ontstaan van deze resistentie met als doel om de effectiviteit van de chemotherapie te vergroten.

Karakteristiek voor ALL is de ongebreidelde groei van kwaadaardige bloedcellen, die  de normale bloedaanmaak verstoren. Patiënten met ALL zijn daardoor extreem bevattelijk voor infecties. De behandeling bestaat uit intensieve chemotherapie kuren om de kwaadaardige cellen te doden. ALL is gelukkig zeldzaam: ongeveer 700 mensen krijgen jaarlijks te maken met de ziekte.

Anna Wojtuszkiewicz maakt deel uit van de onderzoeksgroep van Cloos. Haar onderzoek richt zich op de resistentie, die ontstaat doordat medicijnen de vertaling van DNA naar eiwitten beïnvloeden. Wojtuszkiewicz: "We hebben aanwijzingen gevonden dat 'splicing' een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van  resistentie tegen de chemo. Splicing is het proces waarbij tijdens de vertaling van DNA naar eiwitten niet-functionele delen verwijderd worden. Als splicing bij kankercellen verstoord is, kunnen eiwitten ontstaan die niet werkzaam zijn, of een afwijkende functie hebben. De belangrijke rol van dit proces levert een nieuw aanknopingspunt voor de behandeling van patiënten met ALL."

Voldoende reden voor de stichting Leukemie om dit onderzoek een bijdrage van € 50.000 euro toe te kennen. Met deze bijdrage kan de groep van Jacqueline Cloos het onderzoek voortzetten. Daarnaast is de bijdrage ook een erkenning van het belang van het onderzoek door patiënten en betrokkenen.

De stichting Leukemie ontstond in 2005 toen de zoon van de oprichter door deze ziekte getroffen werd. De stichting steunt onderzoek naar leukemie in heel Nederland.

bron: Origineel

printen