Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Connie Jimenez: Topprestatie voor volgende stap in kankeronderzoek

22 maart 2017

De ontwikkelingen in onderzoek naar karakteristieken van kankercellen gaan razendsnel. Net als bij computers is er iedere vijf jaar nieuwe apparatuur nodig om toponderzoek te kunnen blijven doen. Dat kost veel geld. Vorig jaar heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe belangrijk de betrokkenheid van donateurs is voor ons werk.

2017-03-22 JimenezTijdens de TCS Amsterdam  Marathon spanden vele amateur-hardlopers zich in om geld bij elkaar te brengen voor een nieuw en bijzonder apparaat. Door hun prestatie was het mogelijk om een supersnelle massaspectrometer aan te schaffen. We hadden al een deel van het bedrag binnen via een subsidie, maar daarbij was de voorwaarde dat we het ontbrekende restbedrag elders vandaan zouden halen. Door de geweldige prestatie van al die hardlopers is dit gelukt. Heel bijzonder dat dit apparaat er nu is!

Met deze massaspectrometer gaan we de komende jaren de moleculaire kenmerken van tumorcellen nauwkeurig in kaart brengen. We richten ons daarbij op de eiwitten van tumorcellen en hun actieve varianten. Die bepalen voor een groot deel het gedrag van tumorcellen en de reactie op anti-kankermiddelen. Zo willen we beter begrijpen waarom medicijnen soms alleen werken bij een klein aantal patiënten. Of waarom sommige patiënten op den duur ongevoelig worden voor een medicijn.

Het grootschalig bestuderen van  eiwitten in (tumor-)cellen - we noemen dat Proteomics - is een jong vakgebied. Ik ben ervan overtuigd dat de toepassing op tumoren een grote bijdrage gaat leveren aan therapie op maat voor patiënten met kanker. Het OncoProteomics Laboratorium van VUmc CCA is met de komst van het nieuwe apparaat in staat haar landelijke en internationale faam waar te maken. Met als uiteindelijk doel: patiënten met kanker genezen.

Connie Jimenez
Hoogleraar translationele OncoProteomics

bron: Origineel

printen