Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Organisatie

Organisatie Laura
VUmc Cancer Center Amsterdam bestaat uit 26 specialistische behandelafdelingen en het onderzoeksinstituut. Het Cancer Center Amsterdam kent een lange geschiedenis. Drijvende kracht achter deze organisatie was Bob Pinedo. Hij werkte in de jaren '70 als hoofd Medische Oncologie in het Academisch Ziekenhuis VU. Het specialisme oncologie naar een hoger plan trekken was zijn droom. Tijdens zijn loopbaan in Amerika, kwam hij in aanraking met fondsenwerving. Iets wat in Nederland nog in de kinderschoenen stond. Eenmaal terug in Nederland richtte hij een stichting op en zamelde geld in voor apparatuur nodig voor onderzoek naar kanker. Zijn grote wens was onderzoekers bij elkaar te brengen in één gebouw zodat zij op een natuurlijke manier hun kennis konden delen. In 2001 werd deze droom realiteit met de komst van het CCA-gebouw, beter bekend als de blokkendoos langs de A10. Het gebouw is gefinancierd dankzij particuliere donateurs.

Maar zijn visie op oncologische zorg ging verder. Zo zette Pinedo het gastenverblijf op zodat familie van patiënten dichtbij het ziekenhuis konden slapen. Hij introduceerde familiekamers en op de afdeling Oncologie de palliatieve kamers, zodat uitbehandelde patiënten in een huiselijke omgeving afscheid van hun familie kunnen nemen. Bovendien heeft hij zich altijd hard gemaakt voor 'translationeel' onderzoek. Oftewel de ontdekkingen uit het onderzoekslaboratorium zo snel mogelijk naar de patiënt brengen en de resultaten ook weer direct teruggeven aan de onderzoekers. Inmiddels is Bob Pinedo met pensioen, maar zijn visie op oncologie klinkt nog altijd door in het VUmc Cancer Center Amsterdam.

OrganisatieInmiddels staat prof. dr. Henk Verheul (48) aan het roer. Hij is hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Vumc Cancer Center Amsterdam. Samen met nog 750 artsen combineert hij patiënten behandelen met wetenschappelijk onderzoek. Momenteel geneest 60% van de patiënten met kanker. Voor het deel van de mensen dat niet te genezen is, hoopt het Cancer Center Amsterdam dat kanker op den duur een chronische ziekte wordt die met medicijnen onder controle gehouden kan worden.

printen