Wie heeft het voor het zeggen in de spreekkamer?
 
Dankzij informatie op internet zijn patiënten steeds beter voorbereid op het gesprek met de arts. Hoe ga je als arts om met patiënten die zelf al een diagnose hebben gesteld? Wat als familieleden van de patiënt de geadviseerde behandeling weigeren? En mag de patiënt zelf zijn voorkeur voor het soort medicatie uitspreken? Hoe ga je als arts om met een te mondige patiënt? En wanneer druk je als patiënt je eigen mening door? Dit en meer passeerde de revue tijdens de talkshow De dokter de baas.

Te gast waren onder andere:

  • Atie Frederiks van patiëntenorganisatie Hematon, kreeg voor de tweede keer de diagnose kanker. Zij blikte terug op haar ervaringen met het behandeltraject en gaf verbeterpunten voor het contact met artsen.
  • Azam Nurmohamed, internist-nefroloog, vertelde over zijn e-health project waarbij de patiënt zichzelf behandelt en hij zichzelf als arts op een zijspoor zet.
  • Petra van Tiggelen, programmamanager digitale zorginnovatie GGD Amsterdam, over regie over je eigen gezondheid met apps.
  • Abel Thijs, internist in VUmc. Hij deelde zijn ervaringen over het vinden van oplossingen als de arts het ook niet meer weet.
  • Kristien Hemmerechts, auteur van vele romans waaronder Taal zonder mij, Gitte en Alles verandert. Recent publiceerde ze de autobiografische verhalen Er gebeurde dit, er gebeurde dat. Ze beschreef o.a. wat ze denkt en ervaart als ze voor borstkanker behandeld wordt. Zij sprak een column uit waarin ze reflecteert op deze ervaring.
  • De avonden werden gepresenteerd door Sabine Uitslag, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voormalig Tweede Kamerlid. Ook was zij enige tijd actief als verpleegkundige.