1 november: De gevolgen van e-health voor de arts-patiënt relatie

In toenemende mate worden technologische toepassingen ontwikkeld om de zorg te ondersteunen of te verbeteren.

Hoe verandert dit het contact tussen dokter en patiënt? Dragen de ontwikkelingen bij aan het streven om als arts en patiënt samen te beslissen over de zorgverlening? Dit en meer werd besproken op 1 november 2016.

Gasten die avond waren: 

  • Kristien Hemmerechts, auteur van vele romans waaronder Taal zonder mij, Gitte en Alles verandert. Recent publiceerde ze de autobiografische verhalen Er gebeurde dit, er gebeurde dat. Ze beschreef o.a. wat ze denkt en ervaart toen ze voor borstkanker behandeld werd. Ze sprak een column uit waarin ze reflecteerde op deze ervaring.
  • Azam Nurmohamed, internist-nefroloog, vertelde over zijn e-health project waarbij de patiënt zichzelf behandelt en hij zich als arts op een zijspoor zet.
  • Daniel Sajet, lid Cliëntenraad van VUmc, vertelde over de invoering van het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) en over zijn ervaringen tijdens zijn recente ziekenhuisopname.
  • Petra van Tiggelen, programmamanager digitale zorginnovatie GGD Amsterdam, over regie over je eigen gezondheid met apps. Zie ook de website www.ggdappstore.nl.
  • De avond werd gepresenteerd door Sabine Uitslag, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voormalig Tweede Kamerlid. Ook was zij enige tijd actief als verpleegkundige.

v.l.n.r. Kristien Hemmerechts (foto: Keke Keukelaar), Azam Nurmohamed, Daniel Sajet, Petra van Tiggelen, Sabine Uitslag. 

printen