22 november: Veranderende communicatiebehoeften

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over ziekte en gezondheid.

Hoe beïnvloedt dit de gesprekken tussen arts en patiënt? Welke onderwerpen vindt de patiënt nu écht belangrijk om tijdens het spreekuur aan te kaarten? Hoe zorg je er al arts voor dat  moeilijke onderwerpen geagendeerd worden? Wat als een leven op het spel staat en de dokter het ook niet meer weet? Deze onderwerpen kwamen aan de orde tijdens de talkshow van 22 november 2016.

De volgende gasten schoven aan:

  • Atie Frederiks van patiëntenorganisatie Hematon, kreeg voor de tweede keer de diagnose kanker. Zij blikte terug op haar ervaringen met het behandeltraject en gaf verbeterpunten voor het contact met artsen.
  • Prabath Nanayakkara, internist en hoofd Acute Geneeskunde VUmc, illustreerde een aantal verrassende aspecten van de arts-patiënt communicatie en de belangrijke rol van de familie daarbij.
  • Abel Thijs, arts in VUmc. Hij deelde zijn ervaringen over het vinden van oplossingen als de arts het ook niet meer weet.
  • Sasja Janssen, dichter, schrijver van romans en verhalenauteur droeg een column voor passend binnen de thematiek van de avond.
  • De avond werd gepresenteerd door Sabine Uitslag, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voormalig Tweede Kamerlid. Ook was zij enige tijd actief als verpleegkundige.

V.l.n.r. Atie Frederiks (foto: Harold van Beele), Prabath Nanayakkara, Abel Thijs, Vrouwkje Tuinman en Sabine Uitslag.


printen