Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Maaltijdvervangers

Wat zijn maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers zijn speciale dieetvoedingen die gebruikt worden om af te vallen. Deze voedingen bevatten weinig calorieën (energie) en worden in plaats van gewone maaltijden gebruikt. Er zijn twee soorten te onderscheiden:

  • De zeer weinig energie bevattende maaltijdvervangers van ongeveer 500 calorieën per dag, zoals Modifast Intensive en Weight Care Intensief.
  • De weinig energie bevattende maaltijdvervangers van ongeveer 800-1400 calorieën per dag, zoals Slimfast, Weight Care en Modifast Daily.

 

Maaltijdvervangers zijn, afhankelijk van het merk, verkrijgbaar in: reep, shake, pudding, soep en een kant- en klare warme maaltijd. Indien maaltijdvervangers op de juiste manier gebruikt worden, leveren ze voldoende vitamines en mineralen.

Maaltijdvervangers en diabetes, gaat dat samen?

Mensen met diabetes kunnen meestal zonder problemen maaltijdvervangers gebruiken. Bij een BMI > 30 kg/m2, een of meerdere co-morbiditeiten en/of slechte glykemische regulatie kunnen maaltijdvervangers overwogen worden. Deze kunnen leiden tot snel gewichtsverlies, verbetering van glykemische regulatie en reductie van cardiovasculaire risicofactoren.

Het is wel belangrijk om eerst contact op te nemen met de diëtist en diabetesverpleegkundige. Er zal dan worden gekeken of dit de juiste methode voor de betreffende patiënt is. Soms zal snel afvallen afgeraden worden. Doordat er met maaltijdvervangers minder gegeten wordt, is er een aanpassing van de diabetesmedicatie nodig. De diabetesverpleegkundige geeft daarover advies. Bij insulinegebruik is zelfcontrole belangrijk. Indien nodig kan men tijdens de periode van gebruik van maaltijdvervangers contact houden met de diabetesverpleegkundige en de diëtist om te overleggen over de bloedglucosewaarden en medicatie. Gedurende en na de periode van maaltijdvervangers is het van belang te werken aan de leefstijl en eetgewoontes om de kans op terugval te verkleinen. De resultaten op de langere termijn zijn klein en het wordt afgeraden langer dan een jaar te gebruiken.

Voor- en nadelen van maaltijdvervangers

Aan het gebruik van maaltijdvervangers zitten zowel voor- als nadelen, die niet voor iedereen hetzelfde hoeven te zijn.

Voordelen

  • Sneller gewichtsverlies dan met een "gewoon" voedingsadvies.
  • Duidelijk wat er gegeten en gedronken moet worden.
  • Voldoende voedingsstoffen in elke maaltijdvervanger.
  • Bewust bezig met voeding en gezondheid.

 

Nadelen

  • Weinig variatie in de voeding.
  • Veel maaltijdvervangers hebben een zoete smaak.
  • Niet hetzelfde kunnen eten als anderen.
  • De kosten worden niet vergoed door de verzekeraar (maar zijn meestal niet veel duurder dan gewone maaltijden).
printen