Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Glykemische Index

Wat is glykemische index?

De glykemische index is een maat waarmee het effect van koolhydraatrijke voedingsmiddelen op het bloedsuikergehalte kan worden aangegeven. Een voedingsmiddel met een lage glykemische index leidt tot een langzame en minder hoge stijging van de bloedglucosespiegel. Een voedingsmiddel met een hoge glykemische index geeft een snellere en hogere stijging van de bloedglucosespiegel.

Langzame en snelle koolhydraten

De glykemische index zegt dus iets over de snelheid waarmee glucose afkomstig van koolhydraten uit de voeding wordt opgenomen in het bloed. Daarom wordt er ook wel gesproken van snelle koolhydraten (hoge glykemische index) en langzame koolhydraten (lage glykemische index).
Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in:
Aardappelen (gekookt of puree) 
Witte rijst 
Cornflakes 
Patat 
Popcorn 
Druivensuiker 
Limonade
Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in:
Kiwi, banaan, appel 
Peulvruchten 
Volkoren spaghetti 
Meergranen brood, roggebrood
Alle soorten groenten

De opnamesnelheid van koolhydraten is niet alleen afhankelijk van de glykemische index maar ook van de samenstelling van de maaltijd. De eiwitten (bijv zuivel, vlees, vis, soja) en de vetten hebben ook invloed op de opnamesnelheid van de koolhydraten. Een voorbeeld is patat. Dit product staat in het rijtje van voeding met een hoge glykemische index. Ondanks dat een portie patat veel koolhydraten bevat wordt het veel langzamer opgenomen in ons lichaam door de hoeveelheid vet in vergelijking met gekookte aardappelen.

Waarom wordt de glykemische index weinig gebruikt in Nederland?

In Nederland wordt de glykemische index weinig gebruikt. De glykemische index heeft namelijk een aantal nadelen:
De reactie op langzame en snelle koolhydraten kan per persoon verschillen. Een maaltijd bestaat zelden uit één voedingsmiddel en van gecombineerde gerechten is de glykemische index meestal niet bekend.
In sommige landen worden deze nadelen minder belangrijk gevonden en wordt de glykemische index wel vaker toegepast in de voorlichting over voeding.

printen