Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Mag ik alles eten nu ik diabetes heb?

In principe mag iemand met diabetes alles eten.
Belangrijk is dat er wordt gelet op de inname van koolhydraten. Dit zijn suikers; vruchtensuiker, melksuiker, kristalsuiker of zetmeel in aardappelen, brood, rijst, pasta en granen. De inname van koolhydraten hoort gelijk over de dag verdeeld te zijn. Hoe deze verdeling precies hoort te zijn is per persoon verschillend en hangt af van hoe uw diabetes wordt behandeld. Om grote pieken van de bloedglucosespiegel te voorkomen is aan te raden geen suiker toe te voegen aan koffie en thee en geen normale frisdranken en vruchtensappen te gebruiken. Ongemerkt komen er zo grote hoeveelheden koolhydraten binnen, waardoor de bloedglucosespiegel te hoog wordt. Daarom is het beter deze voedingsmiddelen niet te gebruiken. Deze voedingsmiddelen, met voornamelijk snelle koolhydraten zijn wel geschikt voor het oplossen van een hypoglycemie. Nog een belangrijk aandachtspunt is alcohol. Alcohol heeft een bloedglucose verlagende werking welke een paar uren na het drinken van alcohol pas wordt gemerkt of aanhoudt. Het is belangrijk hier bedacht op te zijn en het alcoholgebruik te beperken en na het drinken van alcohol iets met koolhydraten te eten of drinken.
Daarnaast kan iemand nog andere gezondheidsproblemen hebben zoals een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterolgehalte waarbij voedingsadviezen gelden en bijv. Beperking van zout en verzadigd vet nodig is.

printen