Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Is het moeilijk om af te vallen als je diabetes hebt?

Iemand met diabetes kost het meer moeite om af te vallen dan iemand zonder diabetes.
Wanneer u wilt afvallen zal u minder energie via uw voeding binnen zien te krijgen, dan dat u die dag aan energie met lichamelijke activiteiten verbruikt. Zo ontstaat een negatieve energiebalans en zal uw gewicht dalen. De energie die u binnenkrijgt wordt geleverd uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Als u minder energie tot u neemt, zal ook de inname van koolhydraten (zetmeel en suikers) verminderen. Dit heeft tot gevolg dat er minder insuline of tabletten voor de regulatie van de bloedglucose nodig is. Hoeveel minder, is per persoon verschillend en hangt o.a. af van de vermindering van de hoeveelheid koolhydraten t.o.v. van de hoeveelheid die u gewend was tot u te nemen.
Wanneer u wilt afvallen is het vaak voor een periode belangrijk wat meer zelfcontrole te doen om inzicht te krijgen of u niet te veel insuline en/of tabletten gebruikt om uw bloedglucose te reguleren.
Het verminderen van de energieinname en dus ook de inname van koolhydraten, bij onvoldoende aanpassing van de behandeling, kan gepaard gaan met een toename van hypoglycemieën. Deze moeten worden opgelost met snelle koolhydraten die weer energie leveren en zo het afvallen moeilijker kunnen maken.
In het begin kan afvallen dus iets lastiger zijn dan iemand die geen diabetes heeft, maar vergeet niet de vele voordelen die gewichtsreductie met zich meebrengen. 5 tot 10% gewichtsreductie geeft al een enorme gezondheidswinst, het verkleind o.a. het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, en heeft een positief effect op uw bloeddruk, vetstofwisseling en heel belangrijk, het zorgt ervoor dat uw bloedsuiker beter is te reguleren.

printen