Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Wat is de relatie tussen diabetes en vermoeidheid?

Diabetes kan op een directe manier en indirecte manier leiden tot gevoelens van vermoeidheid. Als de glucose in uw lichaam te hoog is probeert uw lichaam die kwijt te raken. Dit begint wanneer de bloedglucose hoger is dan 10 mmol per liter (hoewel dit getal voor sommige mensen iets kan afwijken). Als de glucose niet in de cellen komt (door een tekort aan insuline) en deze niet van brandstof worden voorzien, dan kunt u zich moe en uitgeput voelen doordat de energie uit uw eten niet komt waar het nodig is. Op deze manier kan een hoge bloedglucose tot gevoelens van vermoeidheid leiden.
Een andere reden waarom u zich moe kan voelen is de zogenaamde diabetes burnout. Dit kan ontstaan wanneer u ontmoedigt bent geraakt over uw diabetesregulatie. Bijvoorbeeld als u het idee heeft de diabetes onvoldoende onder controle te hebben ondanks alle inspanningen die u verricht.
Natuurlijk kunnen er ook heel andere oorzaken zijn voor de vermoeidheid zoals bijvoorbeeld drukte op het werk, griep, stress of een depressie.

printen