Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Onderzoek naar de samenhang tussen slaap, depressie en glucoseregulatie bij mensen met diabetes type 2.

Achtergrond en doel van het onderzoek

10 procent van de mensen heeft slaapproblemen, soms door een depressie. Slaapstoornissen en depressie leiden vaker tot problemen met diabetes, zoals slecht ingesteld zijn en meer complicaties. Met dit onderzoek willen we kijken hoe vaak slaapproblemen voorkomen bij diabetes type 2 patiënten met en zonder een depressie. Door mee te doen levert u een belangrijke bijdrage aan de kennis hierover en zodoende aan een mogelijke verbetering van de zorg voor uzelf en anderen in de toekomst.

Het Slaap Stemming Suikeronderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Diabetes Centrum en Diabetes Mentaal van het VU Medisch Centrum in samenwerking met GGZ inGeest. Hoofdonderzoeker is Dr. Marijke Bremmer.


Wie kan deelnemen?

Bent u in behandeling bij het Diabetes Centrum of bij Diabetes Mentaal voor diabetes type 2? Dan bent u van harte welkom om aan dit onderzoek mee te doen.

Wat moet u er voor doen?

Tijdens het onderzoek, dat ongeveer 2 uur duurt, beantwoordt u een aantal vragen en wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Voorafgaand vult u een schriftelijke vragenlijst in. Vervolgens draagt u thuis gedurende 1 week een activiteitsmeter ter grootte van een polshorloge, die ook uw slaap meet. Ook verzamelt u op 1 dag wat speeksel, waarmee het stresshormoon cortisol wordt bepaald.

Als dank voor uw deelname ontvangt u een cadeaubon ter waarde van 15 euro. Reis- en parkeerkosten zullen bovendien worden vergoed.  

Heeft u interesse?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 06 12594214
of per email: SlaapStemmingSuiker@vumc.nl

A.K.B. van Reedt Dortland

printen