Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

De LiDDia-studie: Lichttherapie voor patiŽnten met een Depressie en Diabetes type 2

De LiDDia-studie is een onderzoek naar het effect van Lichttherapie op Depressie en Diabetes type 2. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar deelnemers.

Waarom dit onderzoek?

Depressie komt vaak voor bij patiŽnten met diabetes type 2. De behandeling van patiŽnten met een depressie ťn diabetes type 2 is vaak ingewikkeld. Er zijn aanwijzingen dat ontregeling van de biologische klok een belangrijke rol speelt in depressie en diabetes type 2. De biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsfuncties volgens een vast ritme plaatsvinden, zoals het slaap-waak ritme. Lichttherapie kan het ritme van de biologische klok herstellen en lijkt daarmee depressieve klachten te kunnen verminderen.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling waarbij u dagelijks, in de ochtend, voor een half uur wordt blootgesteld aan licht.

Doel van het onderzoek

In deze studie onderzoeken we of lichttherapie positieve invloed heeft op de stemming. Ook verwachten we een positief effect voor de diabetes. Uiteindelijk hopen we met dit onderzoek de behandeling van depressie en diabetes type 2 te verbeteren.

Door wie?

Het LiDDia-onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het diabetes centrum en de vakgroep psychiatrie van het VU medisch centrum, te Amsterdam.

Voor wie?

PatiŽnten met een depressie ťn diabetes type 2. Weet u niet zeker of u depressieve klachten heeft of depressief bent? Doe dan de depressie zelftest op de LiDDia-studie website ( www.LiDDia-studie.nl ).

Waarom meedoen?

Uw deelname is waardevol, maar hoeft u geen persoonlijk voordeel op te leveren. Door mee te doen aan dit onderzoek levert u een belangrijke bijdrage aan de kennis over depressie en diabetes. Dit betekent mogelijk ook een verbetering van de zorg voor uzelf en anderen in de toekomst. Meedoen kost u niets. U krijgt een vergoeding voor uw deelname.

Wat moet ik ervoor doen?

Het onderzoek bestaat uit een vooronderzoek en 3 metingen. Tijdens deze metingen worden er onder andere vragenlijsten en bloed afgenomen. Lichttherapie kunt u gewoon in uw eigen omgeving (bijvoorbeeld thuis) ondergaan. De therapielamp wordt verstrekt vanuit het onderzoek. De therapie duurt 4 weken.

Meer informatie en contact

Uitgebreide informatie over het onderzoek vindt u op onze website: www.LiDDia-studie.nl .
Bij vragen, of als u zich wilt aanmelden voor het onderzoek, neem dan contact op met het LiDDia-onderzoeksteam per telefoon 06 12594214 of e-mail LiDDia-studie@vumc.nl .

printen