Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

De effecten van real-time continue glucose monitoring op glykemie en kwaliteit van leven in patiŽnten met type 1 diabetes mellitus en het verminderd voelen (aankomen) van hypoglykemieŽn (IN CONTROL)

Achtergrond van het onderzoek

Lage bloedsuikers (hypoglykenieŽn) geven vaak klachten als: zweten, trillen, duizeligheid, wisselend humeur, verlies van concentratie, moe zijn, honger, hoofdpijn. Het gevoel voor hypoglykemieŽn kan op den duur echter afnemen ("impairedhypoglycemia awareness"). PatiŽnten met type 1 diabetes en impairedhypoglycemia awareness hebben een groter risico op ernstige hypoglykemieŽn, waardoor mogelijk de kwaliteit van leven afneemt.  Met real-time continu glucose monitoring (RT-CGM)kunt u continu uw actuele bloedsuiker en de trend van uw bloedsuiker zien. Daarnaast geeft RT-CGM waarschuwingen als u een te lage of te hoge bloedsuiker heeft.  Het is vooralsnog onbekend of patiŽnten met impairedhypoglycemia awareness profijt van deze techniek kunnen hebben.

Wie kan deelnemen?

Mensen met type 1 diabetes, tussen de 18-75 jaar, die (meer dan) de helft van hun hypoglykemieŽn (bloedsuiker <4 mmol/L) niet voelen aankomen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek duurt in totaal 12 maanden en bestaat uit 3 fases. Er is een fase van 4 maanden waar u een real-time continu glucose monitor krijgt. Daarnaast is er een fase waar u 4 maanden een blinde sensor krijgt. Deze sensor meet continu uw bloedsuiker, maar deze waardes krijgt u dan niet te zien. Tussen deze fases zit een periode van 3 maanden waar u geen sensor draagt. Een loting bepaalt of u eerst de real-time of de blinde sensor krijgt.

Reis- en parkeerkosten worden vergoed.

Heeft u interesse?

Neem contact op met:
Dhr. Koen van Beers, onderzoeksarts
VU medisch centrum
Diabetescentrum / Afdeling Interne Geneeskunde
Telefoonnummer: 020-4444709
Email: c.vanbeers@vumc.nl


 

Koen van Beers

printen