Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Polikliniek kinderdiabetes

Het kinderdiabetesteam

Op de eerste verdieping van het polikliniekgebouw van VU medisch centrum bevindt zich de polikliniek kindergeneeskunde (receptie L). Voor je diabeteszorg kom je bij de behandelaars van het kinderdiabetesteam, zij werken op de poli kindergeneeskunde.
Wie zijn die behandelaars van het kinderdiabetesteam?
Om te beginnen de kinderarts. Verder de kinderdiabetesverpleegkundige, de diëtist en de psycholoog. Elke drie maanden kom je voor controle bij de kinderarts. Daarna breng je een bezoek aan de diabetesverpleegkundige. Eén keer per jaar ga je naar de diëtist en je maakt in ieder geval één keertje kennis met de psycholoog. Als het nodig is, kun je extra afspraken maken.

Wat doet de kinderarts?

De dokter zal samen met jou en je ouders bespreken hoe het met je gaat en hoe de instelling van je diabetes is.
Je lengte en gewicht worden bepaald en in een groeicurve gezet. Zo zien we of je goed groeit en niet te dik of te dun wordt. Meestal zal de dokter lichamelijk onderzoek doen. Bijvoorbeeld om te zien of je spuitplaatsen er mooi uitzien en of je al in de puberteit bent.

Wat doet de diabetesverpleegkundige?

De taak van de diabetesverpleegkundige is jou te helpen om de diabetes in te passen in je dagelijkse leven. Dit gebeurt door het geven van voorlichting aan jou en je ouders over allerlei onderwerpen die met diabetes te maken hebben, zoals de insulinewerking, school, sport, ziekte, uitgaan, alcohol en roken. Verder leert de diabetesverpleegkundige hoe je een bloedglucose moet meten, hoe je insuline moet spuiten en hoe je om moet gaan met een insulinepomp.


 

Wat doet de diëtist?

Je bloedglucosewaarde wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid insuline die je spuit. Wat je eet en hoeveel je eet, heeft ook veel invloed op de waarde van je bloedglucose. De diëtist leert jou alles over diabetes en eten. Waar zitten koolhydraten in? Mag je nog wel een taartje als je jarig bent? Dat zijn allemaal vragen voor de diëtist.

Wat doet de psycholoog?

Niemand hoeft jou te vertellen dat het hebben van diabetes niet leuk is. Het is niet altijd makkelijk om je bloedglucose goed te regelen, om op tijd te eten en te spuiten. Ze zeggen wel eens: 'Je hebt nooit een dag vakantie van je diabetes.'
Alle kinderen met diabetes balen hier wel eens van, ze zouden het liefst geen diabetes hebben en die spuit of pomp in de hoek willen gooien. Helaas kan dat niet.
Omdat het logisch is dat je hier wel eens verdrietig over bent of omdat je zelf eigenlijk niet meer weet hoe je met je gevoel om moet gaan, is het goed om te weten dat er iemand is die je hiermee kan helpen. Zo iemand heet een psycholoog.
Ook je vader en /of moeder kunnen met de psycholoog praten over de problemen die zij zelf ervaren, en die te maken hebben met jouw diabetes.

Transitie naar volwassenpoli

Om de overgang van de afdeling kindergeneeskunde naar de volwassenen afdeling interne geneeeskunde minder groot te maken,is er een speciaal spreekuur waarbij de kinderarts en kinderdiabetesverpleegkundige samen consulten doen gedurende een jaar.

printen