Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

hoe deze website te gebruiken

Er staat een grote hoeveelheid informatie op de website van de informatiedesk. Hieronder vindt u een korte uitleg die u kan helpen bij het vinden van de informatie die u zoekt.
Onder elk menu item is andere informatie te vinden.
Onder 'effectieve interventies' vindt u informatie over psychosociale zorg- of behandelingsmethoden waarvan in wetenschappelijke onderzoek gebleken is dat zij een positieve uitwerking kunnen hebben op mensen met dementie en/of hun mantelzorgers. Informatie over de verrichte studies is terug te vinden op  factsheets. Zo kunt u van elke behandeling gedetailleerde informatie vinden over het verrichte onderzoek en de gevonden behandeleffecten. Op elke factsheet is een link opgenomen naar de originele publicatie.
In het menu aan de linkerkant kunt u een keuze maken tussen behandelmethoden voor mensen met dementie die nog thuis wonen en behandelmethoden voor mensen met dementie die zijn opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis of andere woonvoorziening.

Indeling van zorg- en behandelmethoden

De behandelingen zijn ingedeeld naar waar zij voor bedoeld zijn. Er is daarbij een onderscheid gemaakt in de hulp die zij bieden op zeven adaptatiegebieden. Uitleg over deze adaptatiegebieden en het theoretische model waar deze gebieden op zijn gebaseerd kunt u vinden onder 'Theoretische achtergrond' . Met deze opzet kunt u gericht zoeken naar geschikte psychosociale zorg- en behandelmethoden.
Bent u op zoek naar interventies op een specifiek adaptatiegebied dan vindt u door te klikken op dit gebied bovenaan de pagina eerst de verschillende typen behandelmethoden die op dit gebied effectief zijn gebleken. Als u vervolgens kiest voor een bepaald type behandeling, dan, krijgt u hiervan een korte omschrijving te zien met daaronder een lijst met links naar de individuele studies waarin positieve effecten met de betreffende behandeling gevonden zijn. Door op de link te klikken opent u een printbare factsheet (in pdf-formaat).

 Een volledige lijst van alle studies die opgenomen zijn op deze website vindt u onder 'referenties van gevonden studies' .

Factsheets

In de factsheets worden de effectieve interventies kort beschreven. De factsheets kunnen worden gedownload en geprint. In de digitale documenten zijn links verwerkt naar websites waar betreffende artikelen kunnen worden gevonden.

Rechtsboven in de factsheets wordt in kleur aangegeven op welk terrein de studie positieve effecten worden gevonden. Verder worden in de factsheets worden enkele symbolen gebruikt:

: gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT)
: gecontroleerde studie 
: niet-gecontroleerde studie
: case studies of kwalitatieve studies

: Implementatie materiaal beschikbaar 

Klik hier voor een verder uitleg over de inhoud van de factsheets.

Reviews en publicaties

De factsheets zijn gebaseerd op studies die zijn beschreven in 18 (inter)nationale literatuurstudies die zijn gepubliceerd tussen 2000 en 2010. De referenties van deze studies zijn te vinden onder 'reviews'.
De volledige lijst van referenties van de in de factsheet beschreven studies zijn te vinden onder 'publicaties'.

Implementatie materiaal

Onder 'implementatiemateriaal' zijn materialen te vinden die bij de Informatiedesk besteld kunnen worden. Daarnaast is vrij verkrijgbare informatie die kan ondersteunen bij de implementatie van interventies te downloaden, zoals folders, films en richtlijnen.

printen