Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Een ImplementatieWijzer bedoeld als hulpmiddel bij het implementeren van innovaties in de ouderenzorg.

Zorginnovaties waarvan bewezen is dat ze effectief zijn, zijn de moeite van het navolgen waar. Maar het implementeren gaat niet vanzelf, zelfs niet als mensen enthousiast zijn, als er een voorbeeld beschikbaar is en als je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Een actieve aanpak is nodig.

De ImplementatieWijzer helpt om inzicht te krijgen in de aanvangscondities en in de factoren die gedurende het proces invloed hebben op het succes van de implementatie. Het proces is verdeeld in drie fases: voorbereiding, invoering en continuering. De ImplementatieWijzer kan ook gebruikt worden als checklist. Door bevorderende en belemmerende factoren na te lopen, is gemakkelijk te bepalen waar extra aandacht nodig is en welke onderdelen in orde zijn.

De ImplementatieWijzer is ontwikkeld in het kader van het project Implementatie van evidence-based mondzorg voor een gezonde mond en een betere kwaliteit van leven. Dit is een Zorg voor beter project van ZonMw. Hierin participeren het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-VUmc), het Centrum voor Ouderenonderzoek (VU-VUmc) en verpleeghuis Naarderheem.

De ImplementatieWijzer is hier te downoladen.

U kunt de ImplementatieWijzer ook bestellen via een mail naar  aca@vumc.nl . De ImplementatieWijzer kost 5 euro inclusief verzendkosten.

printen