Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Weke delen tumor

Inleiding

Dit is een verzamelnaam voor tumoren die uitgaan van spieren, bindweefsel of vetweefsel. De meest voorkomende tumor is het zogenaamde rhabdomyosarcoom, uitgaande van spierweefsel. Andere voorbeelden zijn het fibrosarcoom (van bindweefsel) of het liposarcoom (van vetweefsel).

Diagnostiek en Onderzoek

Niet alle weke delen tumoren zijn kwaadaardig, en dat onderscheid moet altijd nauwkeurig gemaakt worden. Deze tumoren kunnen overal in het lichaam voorkomen, en geven meestal locale zwelling en/of pijn. De prognose is afhankelijk van de plaats waar de tumor gevonden wordt. Zo heeft het rhabdomyosarcoom van de oogkas of de vagina of testes een relatief gunstige prognose, terwijl aantasting van de hersenvliezen bij een rhabdomyosarcoom in het hoofd/hals gebied ongunstig is.

Behandeling

De behandeling wordt verricht volgens een internationaal protocol en bestaat uit een combinatie van chemotherapie, operatie en soms bestraling. Naast de kinderoncologie bestaat het behandelingsteam uit de kinderchirurgie, de radiotherapie, de KNO-artsen en de fysiotherapie en/of de revalidatie. Voor lokale inwendige bestraling wordt samengewerkt met het EKZ AMC in Amsterdam.

printen