Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Laboratorium onderzoek

Het laboratorium onderzoek richt zich vooral op de gevoeligheid en ongevoeligheid van leukemie cellen, en cellen van oog- en hersentumoren, voor chemotherapie en bestraling. Enerzijds wordt gemeten of die kankercellen gevoelig dan wel ongevoelig zijn voor bestraling of chemotherapie, anderzijds wordt onderzocht wat de mechanismen daarachter zijn. De resultaten worden gerelateerd aan klinische en celbiologische kenmerken van de patiënt en zijn/haar ziekte, en bovendien aan de respons van de ziekte op de behandeling. Het onderzoek naar mechanismen van ongevoeligheid voor chemotherapie of bestraling moet leiden naar oplossingen om die ongevoeligheid te verminderen of te omzeilen.  

 

Aan het kinderoncologisch onderzoek werken doorgaans 4 of 5 analisten, 2 post-docs en 4 a 5 promovendi, op diverse projecten (research coördinator mw. dr. J. Cloos).

 

Op het researchlaboratorium zijn regelmatig gasten, zoals studenten (bv. geneeskunde en medische biologie), stagiaires van de HLO, en onderzoekers uit het buitenland. Met een grote kinderkliniek in Moskou bestaat een wat hechtere samenwerking. Sinds 2001 wordt regelmatig een werkbezoek gebracht aan het onderzoekslaboratorium daar, en komen onderzoekers uit Moskou naar ons laboratorium door om nieuwe technieken aan te leren. Ook is er een structurele samenwerking in de vorm van KWF Indonesië projecten met arts-onderzoekers in Yogjakarta en Surabaya (Eddy Supriyadi en Pudjo Hagung). Bovendien zijn er geregeld Indonesische analisten en onderzoekers bij het laboratorium te gast.

 

printen