Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Schildwachtklierprocedure ook veilig bij kanker in de mond

5 oktober 2016

De schildwachtklierprocedure, een bekende methode bij borstkanker en melanomen, detecteert lymfeklieruitzaaiingen betrouwbaar. Ook bij kanker in de mondholte is dit het geval. Dat ontdekte KNO-arts Géke Flach tijdens haar promotieonderzoek. Patiënten met hoofd-halskanker bleken zelf ook een voorkeur te hebben voor deze methode, boven een uitgebreide operatie van de hals uit voorzorg.

2016-10-5 Geke FlachLymfeklieren waar eventuele uitzaaiingen van kanker als eerste ontstaan, worden met de schildwachtklierprocedure geïdentificeerd en met een kleine operatie verwijderd. Daarna is een uitgebreidere operatie van de hals, die vroeger standaard verricht werd, alleen nog maar nodig wanneer de schildwachtklier een uitzaaiing bevat. Deze uitgebreidere operatie kan o.a. schouderklachten veroorzaken en het is goed als deze niet onnodig hoeft te worden gedaan.

Hoofd-halskanker is wereldwijd het 5e meest voorkomende tumortype. In Nederland wordt jaarlijks bij 3000 nieuwe patiënten hoofd-halskanker gediagnosticeerd.

Op dit onderzoek naar de schildwachtprocedure bij kanker in de mond promoveert Géke Flach op 11 oktober bij VUmc. Voor de studie ontving zij een subsidie van ZonMw.

bron: Origineel

printen