Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Longkanker

Op deze website vindt u informatie over wat VUmc u te bieden heeft. Voor algemene informatie over longkanker verwijzen wij u graag naar de website van het Longkanker Informatie Centrum en de brochure van KWF Kankerbestrijding.  

Longoncologie
Het VUmc cancer center is een zogenoemd tertiair centrum waar zowel dokters als patiŽnten terecht kunnen voor een expert mening over de behandelmogelijkheden. Wij hebben hierdoor veel ervaring met complexe medische problemen. Onze longoncologen, radiotherapeuten en chirurgen participeren in verschillende wekelijkse besprekingen met regionale ziekenhuizen waarin wij onze kennis delen en advies geven. 

Onderzoek
Betere inzichten in de diagnostiek en behandeling van longkanker helpen ons om de behandeling te verbeteren. 
VUmc loopt in Nederland voorop in de ontwikkeling van nieuwe behandel mogelijkheden. Kanker heeft bij elke persoon andere kenmerken en om longkanker zo goed mogelijk te kunnen behandelen moet daarom naar de specifieke eigenschappen van de tumor worden gekeken en niet naar de gemiddelde patiŽnt zoals nog vaak gebruikelijk is. Door gebruik te maken van geavanceerde laboratorium technieken kan de zwakke plek van de tumor worden gevonden. Gekoppeld aan een groot aantal studies met nieuwe geneesmiddelen hebben patiŽnten in VUmc toegang tot de best mogelijke behandeling voor hem of haar.

Een actueel overzicht van de klinische studies kunt u hier vinden.

VUmc transparant
In gezamenlijkheid hebben de universitaire ziekenhuizen in Nederland een analyse gemaakt van de prestaties op het gebied van de behandeling van longkanker. Dit is gedaan met behulp van bestaande data op basis van de Nederlandse Kankerregistratie. De prestaties van deze ziekenhuizen waaronder VUmc kunt u hier vinden. Hieruit blijkt dat de overlevingscijfers hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. Dit kunt u ook terugzien uit de cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Second opinion / tweede mening
Uit onderzoek blijkt dat bij een second opinion in VUmc bij een op de vier patiŽnten met longkanker de diagnose wordt bijgesteld. Een second opinion kan door uw behandelend arts worden aangevraagd. Wij hanteren geen wachtlijst waardoor u binnen een week door een van onze longarts oncologen gezien kan worden.

Polikliniek en Afdeling
Het eerste gesprek met uw behandelend longoncoloog zal plaatsvinden op de polikliniek. Onze polikliniek bevindt zich op receptie W op de 7e etage van het polikliniek gebouw. Hier wordt het plan voor de diagnostiek en behandeling gemaakt en wordt dit met u doorgesproken. De behandeling vindt poliklinisch plaats op de dagbehandeling of klinisch op de longafdeling van het ziekenhuis, afdeling 5C. Dit is afhankelijk van het type behandeling.

Behandelteam
Artsen
Binnen de afdeling longoncologie zijn drie longoncologen werkzaam (zie Ons Team) . Het team werkt nauw samen met elkaar en met specialisten van andere disciplines zoals chirurgie en radiotherapie. Wekelijks vindt er een bespreking plaats waarin alle patiŽnten gezamenlijk worden besproken zodat het hele team bij uw behandeling wordt betrokken. Daarnaast vindt er wekelijks een multidisciplinair overleg plaats met radioloog, nucleair geneeskundige, patholoog, chirurg en radiotherapeut.

Verpleegkundigen
Aan de afdeling longoncologie zijn drie specialistisch verpleegkundigen verbonden. Zij begeleiden u tijdens uw behandeling en geven uitleg over werking en bijwerking van uw behandeling.

printen