Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

promotieonderzoek: niet goed werkende eiwitten een oorzaak van PAH

27 oktober 2016

Robert Szulcek, promovendus aan het VUmc, heeft zijn onderzoek naar een oorzaak van  pulmonale arteriële hypertensie (PAH) 13 oktober jongstleden gepresenteerd en verdedigd. PAH  is een ziekte die zich kenmerkt door een verhoogde druk in de longslagader. In een gezonde situatie passen de longslagaders zich aan om de bloeddruk in de vaten binnen de juiste perken te houden. Bij patiënten met PAH gebeurt dit niet, hetgeen zorgt voor ernstige fysieke ongemakken. De verhoogde druk is een gevolg van niet goed functionerende endotheelcellen, die de binnenkant van bloedvaten bekleden. Szulcek heeft zich in zijn onderzoek gericht op de vraag waarom de endotheelcellen hun werk niet goed doen. Daarvoor heeft hij voor het eerst,  in samenwerking met onder andere het Longfonds en het UMCG, longendotheelcellen van PAH-patiënten gekweekt in het laboratorium. Hij ontdekte dat een bepaald eiwit bij PAH-patiënten beschadigd is en daardoor niet goed reageert op veranderingen in de bloeddruk. Vervolgonderzoek moet laten zien of het mogelijk is de werking van de eiwitten met medicijnen te herstellen.

Zie ook het artikel op de website van de Hartstichting en het hele proefschrift van Robert Szulcek (met samenvatting in het Nederlands). Zie ook het video interview met Robert Szulcek in de kolom hiernaast dat in 2011 aan het begin van het onderzoek werd gemaakt.

20161027_robert-onderzoek-pah klein


Titel proefschrift: The vascular endothelial barrier as integrator of endogenous and exogenous forces. Role of the endothelium in gravitational adaptation and pulmonary vascular disease
.

Promotor: prof.dr. A. Vonk Noordegraaf


Copromotoren: dr. H.J. Bogaard, dr. G.P. van Nieuw Amerongen

 

bron: Origineel

printen