Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Merlin Weeda ontvangt Blom-de Wagt grant

1 december 2017

Op 15 november, tijdens de dag voor mensen met MS van Stichting MS Research, ontving MS-onderzoeker Merlin Weeda de eerste Monique Blom-de Wagt Grant voor een werkbezoek aan Oxford.

Merlin_reisbeursMerlin Weeda, promovendus bij VUmc MS Centrum Amsterdam, ontvangt de cheque van € 3.500 voor een werkbezoek van twee maanden aan de University of Oxford in Engeland. Merlin doet onderzoek naar veranderingen tussen schade in de witte stof van de hersenen (gebieden waar de zenuwuitloper zitten) en de grijze hersengebieden (waar de hersencellen zelf liggen) bij mensen met MS. Ze zoekt het antwoord op de vraag wat er eerder is; schade in de witte stof of schade aan de grijze stof. Voor haar onderzoek maakt ze gebruik van MRI-beelden van mensen die maximaal vijf jaar MS hebben. In Oxford werkt ze samen met prof.dr. Mark Jenkinson, een expert op het gebied van het analyseren van MRI- beelden. Het onderzoek van Merlin leidt tot een beter begrip van het ziekteproces in vroege MS.

Merlin ontving de cheque van Walter Blom. De Blom-de Wagt Foundation is opgericht door Walter en Monique Blom-de Wagt en heeft als één van haar doelstellingen het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS. De Grant is vernoemd naar Monique. De strijd tegen de ziekte MS heeft zij zelf helaas verloren, maar via de Foundation hoopte zij, en nu haar naasten, andere mensen met MS een betere toekomst te kunnen bieden. De Monique Blom-de Wagt Grant biedt jonge MS-wetenschappers de mogelijkheid een werkbezoek te brengen aan een topinstituut in het buitenland. De persoonsgebonden prijs, mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation, dient te worden besteed aan fundamenteel MS-onderzoek. De Grant heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van MS onderzoek in Nederland EN het stimuleren van de wetenschappelijke carrière van jonge onderzoekers.

Aanvragen voor een Monique Blom-de Wagt Grant verlopen via Stichting MS Research.

bron: Origineel

printen