Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Combinatie van MS-zorg en –onderzoek is prachtig

Caspar van Munster verlaat het MS Centrum Amsterdam

11 juni 2018

Caspar van Munster heeft de afgelopen tweeëneenhalf jaar gewerkt bij het MS Centrum Amsterdam. Als fellow-MS-neuroloog besteedde hij de helft van zijn tijd aan patiëntenzorg en de andere helft aan wetenschappelijk onderzoek. Per 1 juli 2018 zal hij werkzaam zijn als vaste neuroloog bij het Amphia ziekenhuis in Breda.

CasparOnderzoek
Caspar: "Met heel veel plezier heb ik meegewerkt aan het Assess MS project. Met de Kinect camera van de X-box probeerden we om bewegingen van mensen met MS automatisch te beoordelen. Meer dan 100 mensen heb ik gefilmd, waarvan de meesten direct ja zeiden en heel enthousiast waren. Verder ben ik nauw betrokken geweest bij de voorwaardelijke toelatingsregeling van fampridine (Fampyra) in ons ziekenhuis. De arts-onderzoekers en ik hebben samen 350 patiënten gezien en beoordeeld of ze wel of niet in aanmerking kwamen voor fampridine. Helaas zal, hoe het er nu naar uit ziet, fampridine niet tot het standaard vergoedingspakket horen. Samen met anderen van de landelijke MS-werkgroep doe ik mijn uiterste best met nieuwe data te komen om de minister te overtuigen dat fampridine vergoed moet worden voor tenminste een deel van de mensen met MS. Al met al leiden deze verschillende wetenschappelijke onderzoeken hopelijk tot een aantal publicaties."

Zorg
"Het doen van wetenschappelijk onderzoek is belangrijk en leuk, maar ik heb het meeste geleerd van de mensen die ik behandeld heb. Ik was van 120 mensen tweeëneenhalf jaar de eigen neuroloog. Na zo'n tijd krijg je een band met die mensen en ik zal ze daarom ook missen. Ik vind het mooi dat ik ze heb mogen helpen/ behandelen in de vaak moeilijke tijd na de diagnose en als de MS onrustig was. Dit heb ik altijd zo goed als ik kon gedaan. Zorg op maat en voldoende tijd geven stonden hierbij centraal. Bij het grootste deel van de mensen hebben we het gelukkig rustig gekregen en dat geeft voldoening. Voor de andere groep mensen had ik eigenlijk graag nog wat langer willen blijven om de MS rustig te krijgen."

Privéleven
"Van al de mensen die je behandelt krijg je stukjes van hun leven mee: ontwikkelingen in relatie, huis kopen, kinderen krijgen etc. Andersom hebben zij ook ontwikkelingen in mijn leven meegekregen. Ik ben tijdens mijn fellowship getrouwd, heb een dochter gekregen en ga nu een switch maken naar een vaste plek als neuroloog. De wederzijdse oprechte persoonlijke interesse hierin vind ik heel waardevol."

MS Centrum Amsterdam

“De samenwerking met de neurologen, arts-onderzoekers, AIOS, paramedici en onderzoekers binnen het MS centrum was enorm prettig en productief. Je ziet dat iedereen zijn uiterste best doet om de mensen die nu MS hebben de beste zorg te bieden, tegelijk werken we met elkaar keihard aan een echte oplossing voor MS.”

bron: Origineel

printen