Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

VUmc-onderzoekers ontmoeten koningin Máxima bij Nieuw Unicum

12 april 2018

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 11 april het MS-expertisecentrum van zorginstelling Nieuw Unicum in Zandvoort bezocht op uitnodiging van Stichting MS Research. De koningin ontmoette onderzoekers, zorgprofessionals en cliënten. Voorafgaand aan het bezoek aan het expertisecentrum woonde de koningin het congres van de Internationale MS Federatie (MSIF) bij. Daar vertelde ook een aantal VUmc-onderzoekers over hun onderzoek dat zij samen met Nieuw Unicum uitvoeren. Natuurlijk nam de koningin ook de tijd om met de bewoners van Nieuw Unicum te praten.

Maxima bij NUHet MS-expertisecentrum van Nieuw Unicum is een multidisciplinair behandelcentrum waar verblijf, zorg en behandeling van mensen met MS wordt gecombineerd. In de zorginstelling worden ruim 140 mensen behandeld in de latere fase van MS. Nieuw Unicum biedt ook zorg aan circa 250 mensen die nog thuis wonen. VUmc MS Centrum Amsterdam en Nieuw Unicum werken sinds enkele jaren nauw samen. Zowel op het gebied van onderzoek naar cognitieve klachten als onderzoek naar diagnosticeren van slikstoornissen wordt samen gewerkt. Daarnaast wordt er samengewerkt bij de behandeling van mensen met een progressieve vorm van MS.

VUmc-onderzoekers
Koningin Máxima woonde de presentatie bij van Maaike Ouwerkerk, promovendus bij VUmc, over de meerwaarde van de multidisciplinaire behandelinterventies van Nieuw Unicum bij progressieve MS. Professor Vincent de Groot, revalidatiearts bij VUmc, vertelde de koningin over het slikonderzoek. DYMUS, een vragenlijst voor het screenen van moeilijkheden met slikken, is door Nieuw Unicum vertaald naar het Nederlands. In samenwerking met VUmc MS Centrum Amsterdam wordt de diagnostische waarde van deze vragenlijst onderzocht. De onderzoeken worden mogelijk gemaakt door subsidies van Stichting MS Research. 

Ekele filmpjes van het bezoek zijn te bekijken op: blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/04/video-koningin-zorgt-voor-vreugde-in-ms-expertisecentrum/ 

bron: Origineel

printen