Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

MS-zorg polikliniek VUmc

Routebeschrijving en locatie

Lees de routebeschrijving auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij de polikliniek van VUmc te komen.

Voor MS-zorg kunt u bij verschillende poliklinieken van VUmc behandeld worden. Hieronder de locaties van een aantal afdelingen:

 • Neurologie, receptie J,  op de begane grond.
 • Revalidatiegeneeskunde, polikliniek op receptie B, etage -1
 • Oogheelkunde, receptie R, tweede etage
 • MRI-afdeling, receptie U, vierde etage

Ken uw arts / zorgverlener

MS-team
Het VUmc MS Centrum Amsterdam heeft een MS-team. Het MS-team stemt de zorg, die binnen het VUmc aan mensen met MS wordt gegeven, op elkaar af. Zij maken een behandelplan op maat. De verschillenden disciplines, waar men gedurende het ziekteverloop mee te maken kan krijgen, zijn: neuroloog, MS-verpleegkundige, revalidatiearts, uroloog, oogarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, medisch psycholoog en medisch maatschappelijk werker.

MS-zorgverleners VUmc

MS-Neurologen
Prof. Dr. Bernard Uitdehaag
Dr. Brigit de Jong
Dr. Joep Killestein
Dr. Bob van Oosten
Dr. Nynke Kalkers (ook werkzaam in OLVG Oost)
Drs. Caspar van Munster (fellow)
Daarnaast worden er consulten gedaan door arts-onderzoekers en neurologen-in-opleiding

Verpleegkundigen neurologie
Kim Bakker, MS verpleegkundig consulent
Nathalie van Luijken, verpleegkundig specialist i.o
Danielle Savelkoul, research verpleegkundige
Eyse Koca, doktersassistent dagbehandeling
Annette Schoorl, verpleegkundige dagbehandeling
Jose Spruijt, verpleegkundige dagbehandeling
Hanna Wilson, verpleegkundige dagbehandeling

Logopedisten
Drs. Corinne van den Bergh-Raat
Drs. Antoinette Keulen
Drs. Michelle Engels

Revalidatieartsen
Prof.dr. Vincent de Groot
Dr. Carel Meskers
Dr. Louise Sabelis
Daarnaast worden er consulten gedaan door revalidatieartsen-in-opleiding

GZ-Psychologen
Dr. Emma Collette
drs. Marieke Houniet-de Gier
Sanne de Geus-Driessen, MSc

Fysiotherapeuten
Dr. Marc Rietberg
Ingrid Burgers

Ergotherapeuten
Dr. Isaline Eyssen
Marleen van Oosterhout
Ellen Witteveen

Maatschappelijk werker
Ruud Hoogakker

Oogartsen
Drs. Willemien de Vries-Knoppert
Dr. René van Rijn
Dr. Axel Petzold (neuroloog in oogteam)

Uroloog
Dr. Jakko Nieuwenhuijzen

Seksuoloog
Brand Coumou

Speciale spreekuren en faciliteiten

Voor verschillende ziektebeelden of aandoeningen zijn er speciale arts-, verpleegkundige- en paramediche spreekuren. Uw specialist kan u vertellen of dit voor ú nodig is.

De MS zorg polikliniek heeft voor patiënten van VUmc de volgende speciale voorzieningen:

 • Schub-poli
  U kunt hier terecht wanneer u denkt een schub te hebben, die mogelijk behandeld moet worden met een methylprednisolon kuur. Op de schub-poli worden uw klachten beoordeeld door een neuroloog of door een arts-assistent neurologie onder supervisie van een MS-neuroloog. Deze poli is twee dagdelen per week. Wanneer besloten wordt dat u een methylprednisolon kuur nodig heeft, kan er meestal direct met de kuur begonnen worden. U wordt naar de schub-poli doorverwezen via het MS-verpleegkundig telefonisch spreekuur of via uw behandelend neuroloog.

 • Medicatiespreekuur
  Mensen die gaan starten met medicatie, die het verloop van de ziekte beïnvloeden, komen eerst voor screening op dit spreekuur. Na de start met de medicatie is het per medicijn afhankelijk hoe vaak u voor een controle op dit spreekuur terugkomt.

 • Behandelkamer
  Sommige behandelingen (bijvoorbeeld methylprednisolon kuur en natalizumab) vinden in het ziekenhuis plaats. Hiervoor is in de kliniek op de 2B gang een behandelkamer ingericht.

Bent u geen patiënt van VUmc, maar wilt u wel advies over uw MS? Kijk dan onder het kopje 'Second Opinions' 

Second opinion

Het is mogelijk om het VUmc MS Centrum Amsterdam te bezoeken voor een second opinion (een tweede mening van een specialist). Na dit bezoek aan het centrum worden deze mensen verder behandeld bij een ziekenhuis bij hen in de buurt.

 • Poli diagnostiek en behandeling (SOMS)
  Voor mensen waarbij kort geleden de diagnose MS is gesteld of de verdenking op MS is gerezen of mensen die advies over de behandeling van MS willen, bestaat er het Second Opinion MS spreekuur. Patiënten worden gezien door één van de MS-neurologen of door een arts-assistent neurologie onder supervisie van een MS-neuroloog. Enkele weken later komen zij terug voor het bespreken van de conclusie. Op basis van de verwijsbrief van de behandelend arts kan ervoor gekozen worden om de patiënt op de one-stop poli in te delen. Hierbij vindt het intake en uitslag gesprek op één dag plaats.

 • Poli MS en Cognitieve klachten (SOMSCOG)
  Voor mensen met cognitieve klachten is er een poli MS en cognitieve klachten. Tijdens een dagopname op de polikliniek neurologie krijgt men een neurologisch consult gecombineerd met neuropsychologisch onderzoek en aanvullende diagnostiek. Twee weken na deze screeningsdag vindt er een uitslaggesprek plaats. Vervolgens wordt er terugverwezen naar de behandelend arts met een behandeladvies op maat.
  Er is nog geen eenduidig bewijs op welke manier de diagnose voor cognitieve klachten bij MS gesteld moet worden. Ook is nog niet bekend wat de beste behandeling is. Afhankelijk van de conclusies van het onderzoek zal men uitgenodigd kunnen worden om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Het doel van dit onderzoek is toename van de kennis over cognitieve klachten en de behandelmogelijkheden bij MS.

  Doorverwijzen
  Om in aanmerking te komen voor één van bovenstaande poli's moet de behandelend neuroloog of huisarts een brief sturen polikliniek neurologie van VUmc. Graag in de brief vermelden of het gaat om polikliniek SOMS of SOMSCOG. De MRI-scans graag op CD-ROM meesturen met de brief van de verwijzer, dan wel separaat sturen.

 • Poli Revalidatie en MS
  Het MS-revalidatieteam levert zorg op maat met individuele behandelprogramma's. Het team heeft speciale expertise op het gebied van vermoeidheid, loopproblemen en spasticiteitsbehandeling. De behandeling van vermoeidheid bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Bij loopproblemen wordt op indicatie een gangbeeldanalyse verricht en bestaat de behandeling uit lokale spasticiteitsbehandeling, een spalk of fysiotherapie. Bij uitgebreide functioneel belemmerende spasticiteit kan na een proefbehandeling besloten worden tot behandeling met een baclofenpomp.

  Doorverwijzen
  Om in aanmerking te komen voor bovenstaande poli moet men worden door verwezen door de behandelend neuroloog. Hiervoor kunnen zij een brief richten aan polikliniek revalidatiegeneeskunde van VUmc.

 • Poli MS en werk
  Bij deze polikliniek werkt de afdeling revalidatiegeneeskunde samen met een klinisch arbeidsgeneeskundige van het Instituut Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland (IKA Ned). Deze poliklinische zorg is bedoeld voor mensen met MS die door hun ziekte kampen met complexe problemen op het werk.

  Doorverwijzen
  De behandelend arts kan de doorverwijzing doen via mail (info@ika-ned.nl) of per telefoon (dinsdag t/m vrijdag: 085-0090005). Ook kunnen zij hiervoor een online formulier invullen op de website: www.ika-ned.nl.

 • Bepalen van antistoffen tegen MS-medicijnen
  Sommige patiënten, die interferon-bèta (IFNß) gebruiken als MS-medicijn, kunnen neutraliserende antistoffen aanmaken tegen de IFNß. Als dit het geval is, werken de medicijnen niet meer goed en moet overwogen worden om over te stappen naar andere medicatie. Bij het Klinisch Chemisch laboratorium van VUmc kan de aanwezigheid van neutraliserende antistoffen in het bloed bepaald worden.

 • Beoordelen MRI-scans op complicaties
  Sommige MS-medicatie kan de ernstige bijwerking progressieve multifocale leukoencefalopathie (PML) geven. Dit is een zeldzame infectie van de hersenen die kan leiden tot ernstige invaliditeit of overlijden. PML wordt veroorzaakt door het JC-virus (JCV). Dit virus komt bij meer dan de helft van de bevolking voor, maar veroorzaakt alleen ziekte bij verminderde afweer door bepaalde medicijnen, zoals natalizumab. Het Image Analysis Center (IAC) van de afdeling radiologie biedt de mogelijkheid om de MRI-scans te laten beoordelen van mensen met MS die JC-virus positief zijn en natalizumab gebruiken. De experts op het gebied van MS en opportunistische infecties zullen de MRI-scans beoordelen.

 • Fampridinespreekuur
  Fampridine is een medicijn dat voorgeschreven kan worden als het lopen moeizaam gaat. Mensen die willen gaan starten met fampridine kunnen door hun behandeld neuroloog worden doorverwezen naar dit spreekuur. Tijdens het spreekuur wordt bepaald of het zinvol is om te starten met fampridine. Na enkele weken wordt het effect van het middel besproken.

 • NOVU (Neuro-Oftalmologie Vision Unit)
  Visuele problemen bij MS zijn complex. Het MS-neuro-oftalmologie team van VUmc bezit state-of-the-art equipment voor structureel en functioneel onderzoek van het hele visuele systeem en de oogbewegingen. Zij bieden specifieke farmacologische en visuele rehabilitatie behandelingsopties voor mensen met MS-gerelateerde oogklachten. Patiënten kunnen worden verwezen door de behandelend arts middels een brief met referentie 'NOVU'  aan polikliniek oogheelkunde van VUmc.

Afspraak maken /wijzigen

Belangrijk: U brengt altijd eerst een bezoek aan uw huisarts of verwijzend specialist voordat u doorverwezen kunt worden naar VUmc. Om een eerste afspraak met u te kunnen maken hebben wij namelijk vooraf een verwijsbrief van uw huisarts of verwijzend specialist nodig.  

U kunt op de pagina afspraak maken, wijzigen of afzeggen meer lezen over de gang van zaken bij VUmc.

Ms-zorg afspraakmogelijkheden

Afspraak maken met neuroloog of MS-verpleegkundige
Als u als patiënt bij VUmc geregistreerd staat, kunt u zelf een vervolgafspraak maken of verzetten. Voor een eenvoudige vraag kan een belafspraak gemaakt worden.
Telefoon: 020-4441162
Dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur

Researchverpleegkundigen
De researchverpleegkundigen zijn bereikbaar voor mensen die aan onderzoek meedoen.
Telefoon: 020-4440354

Dagbehandeling
Infusen worden gegeven op de dagbehandeling van de afdeling neurologie in de kliniek van VUmc (gang 2B). Telefoon: 020-4440707
Dagelijks van 08.00 tot 16.00 uur

Secretariaat neurologie
Voor verklaringen, machtigingen en herhalingsrecepten.
Telefoon: 020-4446028
Maandag en donderdag van 9.00 tot 11.00 uur

Logopedie
Telefoon: 020-4442461

Revalidatiegeneeskunde
Revalidatiearts
Telefoon: 020-4441180
Dagelijks van 8.00 tot 17.00

Fysiotherapeut of ergotherapeut
Alleen als er een doorverwijzing is door neuroloog, MS-verpleegkundige en/of revalidatiearts.
Telefoon: 020-4441182
Dagelijks van 8.00 tot 17.00

Overig
De overige (para)medici, zoals de medisch maatschappelijk werker en de medisch psycholoog, zijn bereikbaar via de telefoonnummers, die staan vermeld op de uitnodigingsbrief voor uw intake.

Uw eerste bezoek 

Als u voor de eerste keer op de polikliniek komt is het nodig om u in te schrijven bij de inschrijf /afsprakenbalie. Ook als uw gegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld adres, telefoonnummer of verzekeringsgegevens, kunt u dit doorgeven bij de inschrijfbalie. U wordt verzocht om 15 minuten vóór het begin van de afspraak te komen. Lees alles over de gang vanzaken op de polikliniek op de pagina uw eerste bezoek aan de polikliniek.

Neem altijd uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje mee.

Telefonisch spreekuur 

Voor alle vragen op het gebied van MS. Er wordt een terugbelafspraak gemaakt. De MS-verpleegkundige belt op de afgesproken dag en tijdstip.

Telefoon: 020-4440775

Dit telefoonnummer is ook voor mensen die geen patiënt zijn bij VUmc, dus ook voor familieleden en professionele hulpverleners met vragen over MS. 

Informatiefolders

De artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers die u behandelen, geven u mondeling informatie over de onderzoeken en behandelingen die u ondergaat. Vaak is het prettig om die informatie nog eens te kunnen nalezen. Daarom is er over veel voorkomende onderzoeken en behandelingen in VUmc voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Deze voorlichtingsfolders of -brochures krijgt u van de behandelend arts of verpleegkundige, maar zijn ook downloadbaar als pdf bestand:

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij het servicecentrum patiënt & zorgverlener

Wachttijden en toegangstijden

Ieder ziekenhuis heeft tegenwoordig te maken met wachttijden. Ook VUmc.

Een wachttijd houdt in dat een patiënt niet direct in het ziekenhuis terecht kan voor de gewenste behandeling. Een dergelijke behandeling kan variëren van een bezoek aan een polikliniek, een dagbehandeling, een chirurgische ingreep tot een opname in het ziekenhuis.

U kunt meer lezen over het hoe en waarom van wachttijden of u kunt direct doorklikken naar de actuele wachttijden en toegangstijden van neurologie (waaronder het MS Centrum Amsterdam valt).

Algemene informatie polikliniek 

Kijk ook bij de algemene informatie over de gang van zaken en de voorzieningen in de polikliniek.

printen