Vrouwen hebben geen baard - Inspiratieavond over m/v verschillen in de zorg

29 januari 2018 | Bijeenkomst

vrouwenhebbengeenbaardOok anno 2018 zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen nog groot. Gemiddeld worden vrouwen ouder dan mannen, maar vrouwen hebben ongeveer 5 ziektejaren meer dan mannen. Op de arbeidsmarkt is Nederland van de 16de naar de 32ste plaats gezakt als het gaat om gelijkheid tussen V/M. Nog vaak worden mannen beoordeeld op hun maatschappelijke positie en vrouwen op hun uiterlijk. En last but not least is het wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg traditioneel op mannen gericht.

Presentator Linda Hakeboom (bekend van Trippers en voorheen ook RamBam) vraagt vijf vrouwen op het podium: Sunny Bergman, Andrea Maier, Yolande Appelman, Petra Verdonk en Nathalie Baartman.

Programma

18.00 uur
Hapje, drankje & muziek
Kom erachter hoe gezond jouw spieren zijn! Je denkt bij een gezond lichaam waarschijnlijk eerder aan het aantal kilo's vet, dan aan het aantal kilo's spier. Maar juist het onderhouden van je spieren is van levensbelang voor een lang en gezond leven. Doe mee aan een wetenschappelijk onderzoek met verschillende metingen om er zelf achter te komen! Lees alvast de informatiebrief over het onderzoek.

19.30 uur  
Presentator Linda Hakeboom in gesprek met documentairemaker Sunny Bergman en hoogleraar veroudering Andrea Maier.  In haar documentaire Beperkt houdbaar ging Sunny Bergman in op hoe schoonheidsidealen voor vrouwen het beeld van gezondheid manipuleren. In haar boek Eeuwig houdbaar  bepleit Andrea Maier een ander gezondheidsideaal; een levensstijl die nodig is voor een gezond en honderdjarig leven.

20.00 uur
Presentator Linda Hakeboom in gesprek met interventiecardioloog Yolande Appelman, en universitair hoofddocent Petra Verdonk, beiden trekkers van de Regiegroep Gender & Gezondheid VUmc, over het belang van speciale aandacht voor de gezondheid van vrouwen.

20.20  uur
Presentator Linda Hakeboom in gesprek met deelnemers en sprekers.

20.45 uur
Optreden van een cabaretier Nathalie Baartman.

21.00 After borrel

Over de sprekers

Linda-Hakeboom-webLinda Hakeboom is documentairemaker, presentatrice en journalist. Linda Hakeboom is bekend als presentatrice van het reisprogramma Trippers en voorheen ook het onderzoeksprogramma RamBam.

Sunny-Bergman-webSunny Bergman is documentairemaker en bekend van o.a. Beperkt houdbaar, een zoektocht door een wereld waar vrouwen na hun 35ste niet langer houdbaar zijn. Sunny Bergman gaat in op het dilemma van het streven naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de zorgverlening en het verschil in behandeling die daarvoor nodig is.

Andrea-Maier-webAndrea Maier is internist en hoogleraar veroudering aan de VU en de Universiteit van Melbourne. Ze schreef Eeuwig houdbaar over het vraagstuk van de veroudering. Iedereen wil zo lang mogelijk gezond blijven. Maar hoe kunnen we onze levensduur verlengen zonder ziek te zijn? Om dit te bereiken moeten we radicaal onze leefstijl omgooien. Staat dit volgens Andrea Maier de aandacht voor vrouwen in de weg?

Yollande-Appelman-webYolande Appelman is interventiecardioloog in VUmc, met een focus op hart- en vaatziekten bij vrouwen en is trekker van de regiegroep Gender & Gezondheid VUmc. Zij bepleit dat er voorrang gegeven wordt aan gendersensitief gezondheidsonderzoek; een noodzakelijk inhaalslag. Wat is er volgens Yolande Appelman voor nodig om de gezondheidszorg beter af te stemmen op vrouwen?

Petra-Verdonk-webPetra Verdonk is universitair hoofddocent bij de afdeling Metamedica VUmc. Zij is opgeleid als arbeid- en gezondheidspsycholoog, en gepromoveerd op gender in gezondheidseducatie. Zij is eveneens trekker van de regiegroep Gender & Gezondheid VUmc. Hoe kunnen we volgens Petra Verdonk in het maatschappelijke leven beter inspelen op de belangrijke momenten uit de levenscyclus van vrouwen?

Nathalie-Baartman-webNathalie Baartman is cabaretier en columnist. Momenteel toert ze door Nederland met haar zesde cabaretprogramma Voest, over de terugkeer naar haar ouderlijk huis in Twente. "Mijn feminisme zit niet in het willen hebben van een topbaan, maar in rauw en oer willen zijn."

Datum 29 januari 2018
Tijd 18:00 tot 21:00
LocatieVUmc - Amstelzaal (ziekenhuisgebouw)
Kosten7,50 euro
Contactpersoonvrouwenhebbengeenbaard@vu.nl
BijzonderhedenAanmelden via formulier.
printen