De Anatomische Les

De Anatomische Les in Het Concertgebouw in Amsterdam

Amsterdam UMC en de Volkskrant organiseren voor de vijfentwintigste keer De Anatomische Les, die op donderdag 15 november wordt gehouden in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Elk jaar wordt voor deze medische publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij een wetenschapper aangezocht, die in zijn of haar discipline internationaal toonaangevend is.De Anatomische Les is een medische publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij waarvoor elk jaar een spreker wordt aangezocht die in zijn of haar discipline internationaal toonaangevend is.

De Anatomische Les 2018 wordt gegeven door Prof. dr. Thomas Insel geeft de vijfentwintigste Anatomische Les. Hij is psychiater en neurowetenschapper.

De communicatietechnologie heeft ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. Smartphones zijn zo alomtegenwoordig en worden zo intensief gebruikt dat veel experts ze als bedreiging voor de geestelijke gezondheid beschouwen. In het verlengde daarvan wordt de sociale media de schuld van depressie, sociaal isolement en zelfs zelfmoord onder jongeren aangewreven.

Thomas Insel is bezorgd over de impact van psychische ziekten op onze samenleving. Het lukt lang niet altijd om die aandoeningen in een vroegtijdig stadium te ontdekken en goed te behandelen. Maar Insel kijkt heel anders dan veel van zijn collega’s aan tegen de digitale technologie: is die niet juist deel van een oplossing? Hij vestigt zijn hoop op digital phenotyping, waarbij smartphone-sensoren, toetsenbordgedrag en semantische signalen iets vertellen over (subtiele) veranderingen in cognitie en gemoedstoestand van de gebruiker. Zo'n aanpak belooft vroege opsporing van terugval en herstel. En wenkt er ook niet een nieuw behandelperspectief? Immers, een reeks psychosociale interventies, van lotgenoten-ondersteuning tot cognitieve gedragstherapie, kan worden aangeboden via de smartphone. Wellicht hebben we een schitterende nieuwe wereld van diagnostiek en behandeling in het vooruitzicht. Of geven we de laatste restjes van onze privacy weg aan de Googles en Apples van deze wereld?

printen