De Anatomische Les

De Anatomische Les in Het Concertgebouw in Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum (AMC), VUmc en de Volkskrant organiseren voor de drieëntwintigste keer De Anatomische Les, die op donderdag 17 november 2016 wordt gehouden in de grote zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam.

Elk jaar wordt voor deze medische publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij een wetenschapper aangezocht, die in zijn of haar discipline internationaal toonaangevend is.

De Anatomische Les 2016 wordt gegeven door de Grieks-Amerikaanse epidemioloog en internist John Ioannidis.

In zijn Anatomische Les zal John Ioannidis – als hoogleraar (Medicine en Health Research and Policy) verbonden aan de prestigieuze Stanford University School of Medicine – een vurig pleidooi houden voor hogere wetenschappelijke standaarden. Die zijn volgens hem te bereiken als wetenschappers van hun werkgevers en tijdschriftredacties meer ruimte krijgen om elkaars onderzoek te repliceren en ze hun ruwe meetgegevens standaard beschikbaar stellen voor externe toetsing.

Verder zou, om belangenverstrengeling te voorkomen, al het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen een publieke aangelegenheid moeten worden.

Ioannidis is er daarnaast van overtuigd dat er danig gesnoeid moet worden in het almaar uitdijende aantal kleine studies. Het zijn juist deze onderzoeken - vaak over voeding en met vragen als hoe gezond is één glas wijn per dag? - die volgens hem bij het grote publiek de geloofwaardigheid van de medische wetenschap aantasten. Niet alleen zijn de uitkomsten vaak niet reproduceerbaar, ze spreken elkaar ook nog geregeld tegen.

printen