Spreker 2016

De Anatomische Les 2016 wordt gegeven door de Grieks-Amerikaanse epidemioloog en internist John Ioannidis, die internationaal hoog aanzien geniet vanwege zijn kritische publicaties over de kwaliteit en methoden van biomedisch onderzoek.

De Anatomische LesBefaamd werd zijn artikel 'Why most published research findings are false' (PloS Medicine, 2005), waarin Ioannidis ondubbelzinnig aantoont, dat er ook bij de meest geciteerde publicaties uit medische toptijdschriften sprake is van ernstige tekortkomingen.

John Ioannidis (50) is editor van dertig internationale toptijdschriften, waaronder de Lancet, Science Translational Medicine en PloS ONE. Het gezaghebbende politieke en culturele tijdschrift The Atlantic omschreef hem in 2010 als "maybe one of the most influential scientists alive". Die eer viel Ioannidis te beurt, omdat hij wereldwijd tot de meest geciteerde wetenschappers behoort.

Naast wetenschapper is Ioannidis ook literator. In het Grieks verschenen twee romans van zijn hand ,waarvan de titels geheel in lijn zijn met de muziek van deze Anatomische Les: 'Toccata for the Girl with the Burnt Face' en 'Variations on the Art of the Fugue and a Desparate Ricercar'.

printen