Amsterdam UMC ontvangt 1,2 miljoen subsidie voor onderzoek oudere nierpatiënten

17 september 2018

Onderzoekers van de afdeling Nefrologie van Amsterdam UMC en zes andere UMC’s hebben een subsidie ontvangen van 1,2 miljoen euro. Met dit geld van ZonMW wordt onderzoek bekostigt naar patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie hebben ondergaan.

"We zijn ontzettend blij met deze subsidie", aldus dr. Azam Nurmohamed, internist-nefroloog van Amsterdam UMC, locatie VUmc. "Oudere patiënten hebben een kleinere kans op afstoting van het nieuwe orgaan dan jongere patiënten. Ze hebben echter een groter risico om aan een infectie te overlijden. Met deze studie gaan we samen met specialisten in zes andere UMC's onderzoeken of een aangepast immunosuppressief behandelschema een betere uitkomst zal hebben bij oudere nierpatiënten."
Het afweersysteem kan het getransplanteerde orgaan als vreemd herkennen en het proberen af te stoten. Om dit te voorkomen, moet het afweersysteem worden geremd. Hiervoor zijn diverse medicijnen beschikbaar, de zogeheten immunosuppressiva.

ZonMw is een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert met diverse subsidies. Naast de 1,2 miljoen euro van ZonMW is voor deze studie ook een extra financiering van een half miljoen euro vanuit de industrie beschikbaar. Het onderzoek zal in zeven van de acht Nederlandse transplantatiecentra plaatsvinden, waaronder Amsterdam UMC, en daarnaast ook in Leuven.

bron: Origineel

printen