100% Amsterdam UMC: de schaar erin

3 augustus 2018

In 100% Amsterdam UMC de leukste tips van locals. Van fijne wandelroutes tot de beste koffiespots, van een rondje kunstgeschiedenis tot die plek met het mooiste uitzicht: Amsterdam UMC heeft het allemaal. Deze zomer staat wekelijks een verborgen parel per locatie centraal.

In deze editie gaan we naar de kapper. Als je haar maar goed zit, toch? 

Locatie AMC
Er zullen weinig kapperszaken zijn met zo’n bijzondere clientèle als de kapsalon Hairtrends op locatie AMC, gevestigd aan het plein bij de hoofdingang en al vijfendertig jaar lang een begrip. In de salon van kapster Yvonne de Boer trekt het leven in al zijn hevigheid aan je voorbij. Naast de medische staf komen er veel patiënten en ex-patiënten. Vrouwen die hun hoofd moeten laten kaalscheren en een pruik krijgen. Ouders van ernstig zieke kinderen, die veel in locatie AMC verblijven.

Zomerblog Kapper AMC

Maar ook de kinderen zelf. Aan de muur van de kapsalon hangt een poster vol bedankbriefjes van kinderen die via de stichting Haarwensen een pruik hebben gekregen. Een initiatief van De Boer die al tien jaar lang gratis pruiken met echt haar regelt voor kaalhoofdige kinderen. “Ik kan weer helemaal mezelf zijn. Rachel, 18 jaar.” “Binnen twee weken had ik prachtige haartjes. Veerle, 4 jaar.”

Amsterdam UMC’er Judith Stuijt is er al dertig jaar lang vaste klant: “Ik laat mijn haar altijd knippen door Lydia. Het is voor mij net als met de tandarts; als je eenmaal een goede gevonden hebt, ga je er niet meer weg. Wat ik zo mooi vind daar: het maakt niet uit wie er binnenkomt, er wordt nooit raar opgekeken. Soms schuifelt iemand met een infuus naar binnen, een andere keer komt iemand voor een pruik of een praatje. Iedereen is welkom.” 

Locatie VUmc
Zomerblog Kapper VUmcOok op locatie VUmc zit al 18 jaar een kapsalon, Trendline, op de -1-verdieping in het ziekenhuisgebouw. Ellen de Jong en Nancy Kooij werken er sinds de start. Voldoende tijd om heel wat mee te maken. "Patiënten kunnen even uit de ziekenhuissferen komen en bij ons vertroeteld worden", vertelt Nancy. Ellen vult aan: "Veel patiënten vinden het fijn om hier te komen. Ze durven niet altijd naar een gewone kapper te gaan, want dan is er veel uit te leggen. Hier is het normaal als je met een stellage om je nek bij de kapper komt". Hoofdhuidanalyses, pruiken en sociale begeleiding zijn aan de orde van de dag bij een ziekenhuiskapster.

De kapsters gaan soms ook op bezoek bij de afdelingen. Nancy: "We hebben een keer het haar geknipt van een meneer die zijn rug gebroken had. Hij lag in een bed dat continu gekanteld moest worden, dus wij moesten letterlijk onder het bed om zijn haar te knippen."

bron: Origineel

printen